BNR a redus dobânda de referință la un nou minim istoric

BNR a redus dobânda de referință la un nou minim istoric
Publicat: 04/11/2014, 15:58

Odată cu reducerea ratei cheie la 2,75% pe an, decizie anticipată de analiștii financiar-bancari, BNR a hotărât și îngustarea coridorului simetric format din ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/- 2,5 puncte procentuale de la +/-2,75 puncte procentuale.

Astfel, începând de miercuri, 5 noiembrie 2014, rata dobânzii aferente facilităților de creditare (Lombard) se va reduce la 5,25% pe an de la 5,75%, în timp ce rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se va menține la 0,25% pe an.
Aceasta este a treia reducere a dobânzii de politică monetară după reluarea ciclului de scădere, în luna august, când Banca Națională a operat o tăiere de 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25%. La finele lunii septembrie, BNR a operat o nouă reducere, de la 3,25% la 3%.

Astfel, în mai puțin de trei luni, banca centrală a operat trei reduceri consecutive ale dobânzii, în condițiile în care România a intrat de la mijlocul anului în recesiune tehnică, iar inflația s-a plasat la niveluri foarte joase.
Totodată, banca centrală a decis să reducă rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituțiilor de credit la nivelul de la 16% la 14% începând cu perioada de aplicare 24 noiembrie – 23 decembrie 2014. Rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei se menține la 10%.

Datele statistice evidențiază menținerea ratei anuale a inflației la niveluri scăzute și după epuizarea impactului reducerii cotei TVA pentru unele produse de panificație. Plasarea ratei anuale a inflației sub valorile prognozate și la limita de jos a intervalului de variație țintit s-a datorat în principal evoluției temperate a prețurilor volatile ale produselor alimentare, inflației scăzute din zona euro, precum și efectelor persistente ale deficitului de cerere agregată și ale ajustării descendente a anticipațiilor inflaționiste.
Rata anuală a inflației a urcat la nivelul de 1,54% în luna septembrie, de la 0,84% în luna august, pe fondul disipării efectului statistic al reducerii cotei TVA la unele produse de morărit și panificație în anul 2013. În același timp, rata medie anuală a inflației a rămas la nivelul de 1,2% în luna septembrie, iar rata medie anuală a inflației determinată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum -indicator relevant pentru evaluarea procesului de convergență cu Uniunea Europeană – a fost de 1,3%, nivel similar celui din luna anterioară.
În sectorul economiei reale cele mai recente date indică o relativă decelerare a dinamicii anuale a producției industriale în condițiile redresării încă lente a cererii interne, în principal pe seama evoluției investițiilor și ale atenuării tendinței ascendente a exporturilor.

Împrumuturile în monedă națională au continuat să consemneze ritmuri pozitive de creștere în condițiile propagării reducerilor succesive ale ratei dobânzii de politică monetară asupra ratelor dobânzilor la creditele noi acordate companiilor și populației. Dinamica anuală reală a creditului acordat sectorului privat a rămas însă în teritoriu negativ pe fondul accentuării contracției stocului de credite în valută și al derulării operațiunilor de eliminare a creditelor neperformante din bilanțurile instituțiilor de credit.
CA al BNR reiterează că implementarea consecventă a unui mix adecvat de politici macroeconomice, în linie cu prevederile acordurilor de finanțare externă, precum și reluarea în condiții prudențiale a procesului de intermediere financiară și remunerarea adecvată a depozitelor bancare sunt esențiale pentru consolidarea creșterii economice și întărirea rezistenței economiei românești la șocuri externe.

BNR reafirmă că utilizarea și dozarea adecvată a tuturor instrumentelor de care dispune, în condițiile monitorizării atente a evoluțiilor interne și ale mediului economic internațional, sunt de natură să asigure îndeplinirea obiectivului fundamental privind stabilitatea prețurilor pe termen mediu precum și menținerea stabilității financiare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce tactică folosesc rușii ca să cucerească pozițiile fortificate ale armatei ucrainene. „Apar pe neașteptate...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
Anunț de ultimă oră făcut de meteorologi. Ce se întâmplă cu vremea în următoarele ore
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
Dieta cu 3 mese pe zi a Loredanei Groza. Alimentul POPULAR la care a renunțat...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro a publicat notele
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Imagini apocaliptice în Grecia, din cauza incediilor de vegetație! Zeci de mii de turisti au...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Volkswagen Passat de RECORD. Autonomia atinsă cu un singur plin – VIDEO
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
S-a impus prin lege începând cu 1 iulie. Este obligatoriu în România să declari la...
Norii Shelf-Cloud, deasupra României. Când apare acest fenomen meteo rar
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au scos la vânzare bunurile comune
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Miles Davis, Picasso al jazz-ului. „Nu vă temeți de greșeli. Nu există așa ceva”
×