Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis marți să reducă rata dobânzii de politică monetară de la 3% la 2,75% pe an, nou minim istoric, coridorul de variație de la 2,75 la 2,5 puncte, precum și ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută, de la 16% la 14%.
Odată cu reducerea ratei cheie la 2,75% pe an, decizie anticipată de analiștii financiar-bancari, BNR a hotărât și îngustarea coridorului simetric format din ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/- 2,5 puncte procentuale de la +/-2,75 puncte procentuale.
Astfel, începând de miercuri, 5 noiembrie 2014, rata dobânzii aferente facilităților de creditare (Lombard) se va reduce la 5,25% pe an de la 5,75%, în timp ce rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se va menține la 0,25% pe an.
Pe de altă parte, Consiliul de Administrație al BNR a decis marți să reducă rata dobânzii de politică monetară de la 3% la 2,75% pe an, nou minim istoric, coridorul de variație de la 2,75 la 2,5 puncte, precum și ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută, de la 16% la 14%.
De asemenea, BNR a analizat marți și aprobat raportul trimestrial asupra inflației.
„Față de prognoza din luna august, noua proiecție indică o traiectorie așteptată a inflației sensibil mai redusă, rata anuală a acesteia urmând a se plasa la nivelul de 1,5% în decembrie 2014 și la 2,2% la finalul anului 2015. Repoziționarea traiectoriei ratei inflației are ca resorturi principale persistența deficitului de cerere agregată, consolidarea pe un palier mai scăzut a anticipațiilor privind inflația, influența exercitată de inflația redusă și caracterul fragil al redresării activității economice din zona euro și din alte țări europene”, se arată într-un comunicat al BNR.
În luna august, BNR a redus prognoza de inflație, de la 3,3% la 2,2% pentru acest an și de la 3,3% la 3% pentru 2015.
Riscurile asociate noii proiecții sunt generate în continuare cu precădere de un grad ridicat de incertitudine cu privire la evoluțiile din mediul extern, în principal volatilitatea fluxurilor de capital în condițiile variabilității apetitului pentru risc al investitorilor pe fondul ajustării conduitei politicii monetare a principalelor bănci centrale din lume, al procesului de dezintermediere transfrontalieră din sistemul bancar și al tensiunilor geopolitice.
Datele statistice evidențiază menținerea ratei anuale a inflației la niveluri scăzute și după epuizarea impactului reducerii cotei TVA pentru unele produse de panificație. Plasarea ratei anuale a inflației sub valorile prognozate și la limita de jos a intervalului de variație țintit s-a datorat în principal evoluției temperate a prețurilor volatile ale produselor alimentare, inflației scăzute din zona euro, precum și efectelor persistente ale deficitului de cerere agregată și ale ajustării descendente a anticipațiilor inflaționiste.
Rata anuală a inflației a urcat la nivelul de 1,54% în luna septembrie, de la 0,84% în luna august, pe fondul disipării efectului statistic al reducerii cotei TVA la unele produse de morărit și panificație în anul 2013. În același timp, rata medie anuală a inflației a rămas la nivelul de 1,2% în luna septembrie, iar rata medie anuală a inflației determinată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum -indicator relevant pentru evaluarea procesului de convergență cu Uniunea Europeană – a fost de 1,3%, nivel similar celui din luna anterioară.