Prima pagină » Economic » BNR a redus prognoza de inflație pentru 2013 și 2014

BNR a redus prognoza de inflație pentru 2013 și 2014

BNR a redus prognoza de inflație pentru 2013 și 2014
Banca Națională a României a redus prognoza de inflație pentru acest an și anul viitor, la 3,1%, de la proiecția anterioară de 3,2%, respectiv 3,3%, după ce în mai a fost coborâtă proiecția de la 3,5% pentru 2013, a anunțat miercuri guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu.

Banca Națională a României a redus prognoza de inflație pentru acest an și anul viitor, la 3,1%, de la proiecția anterioară de 3,2%, respectiv 3,3%, după ce în mai a fost coborâtă proiecția de la 3,5% pentru 2013, a anunțat miercuri guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, informează Mediafax.

CA al BNR a analizat luni și aprobat raportul trimestrial asupra inflației, document care evidențiază în perspectivă un proces de dezinflație mai accentuat în perioada imediat următoare, concomitent cu o accelerare a creșterii economice.

„Am redus proiecția pentru inflația anuală la 3,1% pentru sfârșitul acestui an și finele anului viitor, cu 0,1 puncte procentuale, respectiv 0,2 puncte procentuale în jos față de prognoza anterioară din luna mai. Nu suntem optimiști cu această prognoză, nu suntem nici pesimiști, ci am rămas prudenți. Având în vedere componența IPC (indicele prețurilor de consum – n.r.), traiectoria descendentă s-ar putea să fie chiar mai accentuată”, a declarat Isărescu în conferința de presă de prezentare a raportului trimestrial asupra inflației.

În mai, BNR a redus prognoza pentru inflație de la 3,5% la 3,2% pentru acest an, iar pentru 2014, proiecția a urcat la 3,3%.

Proiecția se incadrează astfel în intervalul de variație din jurul țintei, de 2,5% plus/minus un punct procentual. BNR anticipează că rata anuală a inflației va atinge un minim de 2,1% în primul trimestru al anului viitor.

„La sfârșitul lunii septembrie, poate chiar mai devreme, inflația va intra în intervalul de variație din jurul țintei”, a spus Isărescu.

Inflația de bază CORE2 ajustată și-a consolidat trendul descendent, rata anuală înregistrată în luna iunie fiind de 2,85%, comparativ cu 3,03% în luna martie și 3,25% în luna decembrie 2012.

Rata CORE 2 este calculată prin eliminarea din indicele prețurilor de consum a prețurilor administrate, a celor volatile și a prețurilor tutunului și a băuturilor alcoolice.

„Factorul principal care a ținut inflația de bază sub control a fost cererea de consum în general și deviatia PIB, avem în continuare în România o deviație PIB negativă”, a afirmat Isărescu.

Rata anuală a inflației a ajuns la 5,4% în luna iunie.

Rata anuală a inflației determinată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum – indicator relevant pentru asigurarea comparabilității la nivel european și evaluarea procesului de convergență cu Uniunea Europeană – a fost de 4,5% în luna iunie, nivel similar cu lunile precedente.

Citește și