Prima pagină » Economic » BNR ia în considerare o posibilă reducere a rezervelor minime, dar „în pași extrem de mici”

BNR ia în considerare o posibilă reducere a rezervelor minime, dar „în pași extrem de mici”

BNR ia în considerare o posibilă reducere a rezervelor minime, dar
BNR ia în considerare o posibilă scădere a rezervelor obligatorii la lei, având în vedere lipsa structurală de lichiditate din piață, iar dacă va fi operată o astfel de reducere va fi în "pași extrem de mici" și "cu ochii în patru" pentru a nu crea alte dezechilibre, afirmă Mugur Isărescu

BNR ia în considerare o posibilă scădere a rezervelor obligatorii la lei, având în vedere lipsa structurală de lichiditate din piață, iar dacă va fi operată o astfel de reducere va fi în „pași extrem de mici” și „cu ochii în patru” pentru a nu crea alte dezechilibre, afirmă Mugur Isărescu, potrivit Mediafax.

„Există o lipsă structurală de lichiditate. În consecință, se creează condițiile ca noi la BNR să gândim o posibilă reducere a rezervelor minime obligatorii la lei. Dacă o vom face va fi în pași extrem de mici și «cu ochii în patru» ca să nu creăm alte dezechilibre și să nu stimulăm câtuși de puțin apetitul speculativ al unora asupra monedei naționale”, a declarat guvernatorul BNR în briefing-ul de presă de după ședința de politică monetară.

În prezent, nivelul rezervelor minime obligatorii este de 15% la resursele în lei plasate de băncile comerciale la BNR și 20% la depozitele păstrate în valută.

Consiliul de Administrație al BNR a decis, miercuri, menținerea ratei de politică monetară la 5,25% și a nivelurilor actuale pentru rezervele minime obligatorii, măsură anticipată de analiști.

Banca centrală a remarcat în comunicatul care însoțește decizia de menținere a dobânzilor persistența incertitudinilor, în special în ceea ce privește posibilitățile de finanțare ale băncilor românești cu capital străin de la băncile-mamă. Acestea determină o func]ionare încă tensionată a pieței monetare interbancare și apelul în creștere la liniile de credit de la BNR.

Rata anuală a inflației și-a continuat trendul descendent atingând un minim istoric. Analiza indicatorilor macroeconomici sugerează persistența deficitului de cerere agregată în condițiile unei creșteri modeste a investițiilor și consumului privat, a mai arătat BNR.

Citește și