BNR intervine în scandalul dintre Guvern și bănci. Replica tranșantă a lui Isărescu pentru Tudose
BNR a transmis că „sectorul bancar din România este solid și lichid” și că nicio bancă din țara noastră nu are solvabilitatea sub pragul minim reglementat, rata medie situându-se la 19,8%, comparativ cu media europeană de 14%. „Indicatorul de lichiditate (reprezentând raportul dintre activele lichide și pasivele pe termen scurt) este de 250,5%, peste nivelul minim reglementat de 100%”, se arată într-un comunicat de presă al Băncii Naționale.
„BNR supraveghează băncile din punct de vedere prudențial, nu fiscal. Când o bancă înregistrează pierderi care conduc la deteriorarea indicatorilor de prudență, obligația BNR este să le ceară băncilor aport de capital pentru a aduce indicatorii de solvabilitate și lichiditate la niveluri care să asigure buna funcționare a băncii și siguranța depozitelor populației și firmelor. Ca urmare a acțiunii BNR, în perioada 2008-2017, băncile care operează în România au adus capital în valoare de aproape 15 miliarde lei (peste 3,3 miliarde euro)”, mai scrie în sursa citată.
În urmă cu două zile, după ordonanța care taie deducerile pentru creanțe, băncile din România au intrat în vizorul Fiscului. Mai exact, premierul Mihai Tudose a anunțat că ANAF a început o serie de verificări la instituțiile inanciare care activează în România să vadă „ce și cum se întâmplă”.
Premierul a reluat atacurile la bănci, susținând că „au venit aici crezând că toți suntem cu tricouri cu fraierii noștri” și a amenințat că, dacă profiturile nu vor fi la vedere va ieși chiar public să le spună românilor că nu e sigur să-și țină economiile acolo. Pentru început, a precizat Tudose, ANAF a început verificările la două bănci, însă nu le-a numit.
„Au început controale peste tot, și vă dau un exemplu cu băncile. Avem 36 de bănci active, 18 sunt pe profit și 18 nu. Eu cred că trebuie să le ajutăm (…) poate facem o fundație să le dăm niște bani că, înțeleg că ei au venit aici să ne ajute, să, nu știu, sunt subsidiare ale Crucii Roșii sau, pur și simplu, au venit aici crezând că toți suntem cu tricouri cu: fraierii noștri ! ANAF-ul a început controlul la două dintre ele să vadă cum și ce se întâmplă. Eu vă spun foarte sincer și-mi asum, o să ajungem până a la ieși public și a spune: domne’, băncile astea nu au profit, de un an, de doi, de trei, de patru, nu știu dacă este foarte „safe” să vă țineți economiile acolo. (…) Iertați-mă, e o bancă, dacă ea nu are profit, e pe pierdere, păi nu riscă să intre în faliment?” a precizat Mihai Tudose, la Antena 3.
În urmă cu 10 zile, premierul a amenințat că va publica niște date, chiar dacă „o pățește” ca să înțeleagă românii că băncile „îi fură”. „Perioada romantică a trecut”, a spus șeful Guvernului la vremea respectivă.