Banca Națională a României (BNR) lansează un avertisment pentru românii care intenționează să contracteze un împrumut anul acesta.
Potrivit oficialilor BNR, cei care au asemenea planuri trebuie să fie foarte atenți și să nu se îndatoreze mai mult decât își permit să o facă.
Astfel, recomandarea analiștilor Băncii Naționale este ca persoanele care iau un credit să se asigure că rata lunară nu depășește jumătate din salariu.
Aşadar, în România un salariu mediu net pe economie este de aproximativ 4141 de lei, ceea ce înseamnă că rata unui credit al unui român cu un astfel de salariu nu ar trebui să depăşească 2050 de lei.
Totuşi, raportat la un credit ipotecar de 250.000 de lei, luat pe o perioadă de 25 de ani, rata, în bază de IRCC, ajunge la 2134 de lei, adică mai mult decât jumătate din salariul mediu net pe economie, notează Antena3.
În prezent, samariu mediu net este de aproximativ 1.900 de lei net, astfel că rata nu ar trebui să depășească 950 de lei în cazul unei persoane care încasează această sumă.
Astfel, o persoană din mediul IT, cu un salariu net de 7000 de lei, îşi poate lua un credit ipotecar de 80 de mii de euro pentru că rata pentru un astfel de credit ar fi de circa 3400 de lei.
În cazul în care se urmează indicaţiile BNR, doar românii cu salarii de peste medie îşi pot permite un credit ipotecar, iar cei cu salariu minim pe economie, practic nu-şi pot permite un credit pentru că riscă să nu îl poată plăti.
Zeci de mii de români care au credite în lei au ajuns deja la un grad de îndatorare foarte mare, nu puțini sunt cei care abia mai pot să își plătească creditele.
În acest context destul de sumbru pentru cei cu credite, expertul BNR Eugen Rădulescu vine cu o declarație cel puțin tranșantă.
„Singuri s-au împrumutat, singuri să se descurce”, a transmis expertul BNR. Totodată, expertul Băncii Centrale spune că nu este exclus ca cei care se plâng că nu își mai pot plăti ratele, de fapt să nu mai suporte cheltuielile și amintește de măsura dării în plată.