Prima pagină » Economic » BNR majorează dobânda cheie la 2,25% pe an. Mugur Isărescu: „Vrem să jugulăm inflația”

BNR majorează dobânda cheie la 2,25% pe an. Mugur Isărescu: „Vrem să jugulăm inflația”

BNR majorează dobânda cheie la 2,25% pe an. Mugur Isărescu: „Vrem să jugulăm inflația
Detalii în articol

UPDATE 17:15 Datele privind creșterea economică în trimestrul III 2017 reconfirmă dinamica înaltă a PIB real, de 8,8%, „determinantul major al acestei evoluții fiind consumul, a cărui dinamică a crescut la niveluri similare celor din perioada precriză”, a apreciat miercuri Banca Națională a României (BNR).

Datele statistice după primele două luni ale trimestrului IV 2017 arată o accentuare a tendinței ascendente a producției industriale, însoțită de dinamizarea comenzilor noi din industria prelucrătoare, precum și menținerea ritmurilor înalte de creștere a activității din comerț și servicii, pe fondul avansului salariului mediu net real, potrivit comunicatului BNR publicat după ședința de politică monetară din 7 februarie.

UPDATE 16:03 Guvernatorul Mugur Isărescu: „Date fiind evaluările actuale, dar și noile surse de incertitudine, Consiliul de Administrație al BNR a hotărât majorarea dobânzilor”

UPDATE 15:55 Traiectoria prognozei de inflație „a fost revizuită în sus pe termen scurt”, a mai anunțat miercuri guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu.

UPDATE 15:45 BNR a decis astăzi majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,25% pe an de la 2% pe începând cu 8 februarie 2018 și a decis și majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,25% de la 1% pe an. Totodată rata dobânzii aferente facilității de creditare a fost majorată la 3,25% de la 3%.

„Roborul la trei luni, cel care influențează rata dobânzilor la creditele în lei, va urma într-o anumită perioadă de timp majorarea de astăzi, iar creditele în lei se vor scumpi marginal. Majorările nu sunt de amploare. Dacă ne gândim la nivelul istoric pe care l-a avut rata dobânzii la creditele în lei, aceasta s-a situat la 5-6%.

Trebuie să avem în vedere și rata inflației. Măsura pe care am dat-o astăzi urmărește să juguleze inflația care acum este determinată în mare măsură de unele prețuri și prețul țițeiului.

Vrem să temperăm inflația și odată cu ea și majorările de dobânzi.

Mișcările de lichiditate din T4 anul trecut și T1 al acestui an sunt determinate de operațiunile ministerului de Finanțe. Când ei utilizează pentru plata unor scadențe mari stocul în valută – așa numitul buffer – apelează la BNR. Ne batem cu inflația, suntem în luptă cu ea. Acceptăm să se facă și anumite ajustări.”

Mai devreme sau mai târziu, dobânda de politică monetară se va alinia cu dobânda Robor.

Până spre Paști vom avea creșteri de prețuri. Creșterile importante de prețuri sunt în spate, cam din septembrie, octombrie anul trecut, inclusiv ce s-a întâmplat deja în ianuarie. Pericolul este să se schimbe anticipațiile, de aceea acționăm.
 

Știrea inițială. Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României a decis miercuri majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,25 la sută pe an de la 2,00 la sută pe an începând cu data de 8 februarie 2018.

Totodată, forul a decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,25 la sută pe an de la 1,00 la sută pe an, iar rata dobânzii aferente facilității de creditare la 3,25 la sută pe an de la 3,00 la sută pe an începând cu data de 8 februarie 2018;

Consiliul de administrație al BNR a mai decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

În ședința din 8 ianuarie, BNR a majorat rata dobânzii de politică monetară (dobânda-cheie) cu 0,25 puncte procentuale, de la 1,75% la 2%. Facilitățile din jurul dobânzii-cheie au fost ajustate în consecință, respectiv rata facilității de depozit a fost majorată la 1% de la 0,75% și rata facilității de creditare la 3% de la 2,75%. Iar rezervele minime obligatorii au fost menținute la 8%.

Autor

Citește și