BNR menține prognozele de inflație pentru 2012 și 2013, dar riscurile inflaționiste sunt în creștere
BNR a menținut prognoza pentru inflația la final de an, de 3,2% în acest an și 3% în 2013, dar majoritatea riscurilor acționează în direcția depășirii acestor nivel, printre care prețurile internaționale la materii prime și alimente, implementarea reformelor, ajustarea fiscală și tensiunile politice, informează Mediafax.
„Cea mai mare parte a riscurilor, patru dintre acestea, sunt ca proiecția de inflație să se abată în sus, și doar un singur factor, dinamica prețurilor administrate este mai degrabă echilibrată (…) Reamintesc opiniei publice că BNR efectuează proiecția de bază în funcție de date certe, atunci când avem certitudini asupra unor elemente, când avem de exemplu în vedere că cursul euro va rămâne undeva și este o depreciere de durată, sau impactul secetei este cert. Altminteri, până atunci, introducem aceste elemente în balanța riscurilor. Asta ca să înțelegeți ce urmează”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la prezentarea raportului trimestrial asupra inflației.
Într-un comunicat transmis joia trecută, după ședința Consiliului de Administrație, BNR arată că analiza indicatorilor macroeconomici relevă evoluția inflației în linie cu prognozele băncii centrale. În același timp, se remarcă o accentuare a riscurilor asimetrice la adresa perspectivei inflației pe fondul unei conjuncturi externe adverse și al tensiunilor politice interne.
După atingerea, în luna mai, a unui minim istoric de 1,79%, rata anuală a inflației a crescut ușor, la nivelul de 2,04% în luna iunie, ca urmare a începerii manifestării unui efect statistic de bază, anticipat a produce efecte nefavorabile temporare cu precădere în trimestrul al treilea al anului 2012.
Rata anuală a inflației de bază CORE2 ajustat s-a menținut de asemenea în apropierea nivelului de 2% în condițiile în care persistența deficitului de cerere agregată a atenuat efectele nefavorabile ale recentei deprecieri a monedei naționale.
Rata inflației de bază CORE 2 ajustat este calculată prin eliminarea din indicele prețurilor de consum a prețurilor administrate, a celor volatile și a prețurilor tutunului și băuturilor alcoolice.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, vineri, la Constanța, că nu crede că prețurile la alimente vor crește în perioada următoare pentru că, dacă acest lucru se va întâmpla, atunci consumul va încetini, iar comercianții nu vor dori „să rămână cu marfa pe rafturi”.
„Mă tot întrebați de o lună de zile dacă vom avea scumpiri și v-am spus de fiecare dată, scumpirile sunt generate de piață, de cerere și de ofertă. Sigur dacă vă uitați la prețurile de pe piața internațională, de pe piața internă poate s-ar justifica scumpirile, dar eu nu cred în scumpiri pentru că și cei care vând pe piața românescă se uită la puterea de cumpărare, o scumpire ar face ca tot ce înseamnă consum în momentul de față să încetinească. În momentul de față oamenii nu-și permit scumpiri și atunci probabil că cei care comercializează se gândesc în primul rând dacă vor să vândă marfa respectivă sau vor să rămână cu ea pe rafturi”, a declarat ministrul Agriculturii.