Prima pagină » Economic » BNR plafonează din nou suma pentru licitațiile repo. Până la cât a coborât pragul

BNR plafonează din nou suma pentru licitațiile repo. Până la cât a coborât pragul

BNR plafonează din nou suma pentru licitațiile repo. Până la cât a coborât pragul
Banca Națională a României (BNR) a plafonat pentru a patra săptămână consecutiv suma cu care împrumută băncile prin operațiuni repo, la 4 miliarde lei (876 milioane de euro), după ce în ultimele trei săptămâni a coborât pragul de la 6 miliarde lei la 5 miliarde lei

Banca Națională a României (BNR) a plafonat pentru a patra săptămână consecutiv suma cu care împrumută băncile prin operațiuni repo, la 4 miliarde lei (876 milioane de euro), după ce în ultimele trei săptămâni a coborât pragul de la 6 miliarde lei la 5 miliarde lei.

Prin licitațiile repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale și preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an. Sumele sunt împrumutate pe o perioadă de o săptămână.

BNR a reluat pe 8 octombrie limitarea sumelor împrumutate prin licitațiile repo, când cursul a urcat pe piața interbancară peste 4,59 lei/euro și se îndrepta spre maximele istorice. Din luna septembrie și până pe 8 octombrie BNR a împrumutat băncile cu sumele solicitate.

Sumele împrumutate au coborât de la 6 miliarde lei la 4 miliarde lei în ultimele patru săptămâni, de la reluarea plafonării.

Când suma de la licitația repo este limitată banii sunt acordați pro-rata, în funcție de un indice rezultat în urma împărțirii sumelor subscrise și a valorii prezentate de banca centrală. Astfel, când BNR a anunțat un plafon, băncile licitează valori mai ridicate pentru a se asigura că primesc cât mai mult din sumele vizate.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat recent că limitarea licitațiilor repo derulate de banca centrală este o metodă mai rapidă și mai eficace de acțiune decât modificarea dobânzii de politică monetară, cu un impact mai important asupra cursului de schimb.

Cursul a coborât după anunțul BNR sub 4,55 lei/euro, pe volume reduse de transfer. În jurul orei 11:40, schimburile se perfectau la 4,5488 – 4,5500 lei/euro.

Un efect negativ al acestor plafonări este, însă, creșterea randamentelor la titlurile de stat emise de Finanțe.

Citește și