BNR plafonează din nou suma pentru licitațiile repo. Pragul rămâne la 4 miliarde lei
Banca Națională a României (BNR) a plafonat pentru a patra săptămână consecutiv suma cu care împrumută băncile prin operațiuni repo, la 4 miliarde lei (aproape 900 milioane de euro), după ce în ultimele trei săptămâni a coborât treptat pragul de la 6 miliarde lei la 4 miliarde lei, informează Mediafax.
Banii sunt acordați pro-rata, în funcție de un indice rezultat în urma împărțirii sumelor subscrise și a valorii prezentate de banca centrală.
În urmă cu trei săptămâni, BNR a decis prima plafonare începând cu luna noiembrie 2008 a sumei cu care împrumută instituțiile de credit prin operațiuni repo.
Prin licitațiile repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale și preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an.
De regulă, banca centrală anunța doar că are loc o licitație repo, iar băncile transmit ordinele de subscriere pentru sumele pe care le vizează și activele cu care garantează. Sumele sunt împrumutate pe termen de o săptămână.
Astfel, injecțiile de lichiditate sunt mult inferioare sumelor împrumutate anterior. Numărul băncilor și fondurile atrase de aceastea au crescut vizibil începând cu luna iunie, după ce BNR a majorat la finele lunii mai de la trei la cinci numărul de emisiuni de tiluri de stat pe care o bancă le poate utiliza drept garanții în cadrul unei operațiuni de piață monetară. O sumă record, de 13,85 miliarde lei (3,1 miliarde euro), a fost împrumutată la 25 iunie, de 11 bănci.
Potrivit dealerilor, leul a beneficiat parțial în ultimele săptămâni de decizia BNR de plafonare a împrumuturilor, întrucât dobânzile practicate de bănci au crescut ușor.
Un efect negativ al acestor plafonări a fost însă creșterea randamentelor la titlurile de stat. La cea mai recentă operațiuni, de joi, Finanțele au respins toate ofertele primite de la băncile comerciale pentru obligațiunile cu scadența în ianuarie 2016, considerând că randamentul cerut de acestea este prea mare. Aceasta a fost a treia operațiune din luna august în care Trezoreria a respins ofertele băncilor.
Dobânzile afișate de bănci pentru depozitele plasate (ROBID) și atrase (ROBOR) cu scadența la o săptămână se plasau la 5,23 – 5,73%, în scădere de la 5,47 – 5,97% pe an vineri.