În medie, 22,8% dintre veniturile totale ale populației din România sunt, la ora actuală, venituri sociale, cu 1,1 puncte procentuale mai mult decât în perioada comunistă, respectiv în 1980, reiese din datele Institutului Național de Statistică.
„Sunt elemente care ar trebui luate în calcul și la calibrarea politicilor de sprijin social derulate curent, în sensul că cea mai bună protecție socială este asigurată de crearea de locuri de muncă, nu de indexarea beneficiilor oferite de la buget”, notează Dan Pălăngean, consultant de strategie la Banca Națională a României (BNR), pe platforma OpiniiBNR, un forum de dezbatere lansat recent care reunește opinii ale specialiștilor BNR legate de principalele evoluții macroeconomice și financiare locale și internaționale. „Opiniile exprimate sunt strict personale, nu reflectă poziția oficială a BNR și nu implică sau angajează în niciun fel această instituție”, subliniază BNR.
Veniturile sociale sunt pensiile (asigurări sociale de stat), ajutoarele de șomaj și veniturile din protecție socială (cum este de exemplu venitul minim garantat sau orice altă formă de prestație socială oferită persoanelor care din motive de natură economică, fizică, psihică sau socială nu au posibilitatea să își asigure nevoile sociale).
Așadar, la ora actuală, respectiv în 2013, veniturile sociale aveau o pondere mai ridicată în structura veniturilor totale ale populației decât în perioada 1990-1989, reiese din datele centralizate de Pălăngean.
Sursă: opiniibnr.ro
Mai mult, agricultura continuă să reprezinte o sursă importantă de venituri. Veniturile din agricultură aveau, în 2013, o pondere de 19,8%, cu 2,9 puncte procentuale mai mult decât în 1980 și cu 2,5 puncte procentuale mai mult decât în 1989.
„Foarte interesant, autoconsumul din surse agricole proprii s-a menținut aproape de 20%, ceea ce arată eșecul de trecere a acestui sector productiv spre economia de piață dezvoltată”, notează economistul.
Cât ne costă asistența socială
În 2014, de la bugetul asigurărilor sociale au fost plătite pensii de stat în valoare totală de 51,5 miliarde de lei, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice (MFP).
De la bugetul asigurărilor pentru șomaj s-au făcut plăți în valoare de aproape un miliard de lei pentru asistență socială, alte 332 de milioane de lei fiind transferate altor unități ale administrației publice, o parte dintre aceste plăți fiind realizate de administrațiile publice locale.
În primele patru luni ale acestui an au fost plătite pensii în valoare de 18 miliarde de lei de la bugetul asigurărilor sociale, în creștere cu 5,5% față de aceiași perioadă a anului trecut.