„O posibilă restricționare a condițiilor de creditare pentru populație a fost luată în discuție la Comitetul Național de Supraveghere Macroprudențială și în Comitetul de Politică monetară, tangențial chiar și în Consiliul de Administrație (n.n.- al BNR). Dacă se va lua o astfel de decizie, aceasta ar veni ca o recomandare pentru Banca Națională din partea Comitetului de macroprudențialitate, iar banca centrală o va lua în analiză”, a spus Mugur Isărescu.
„Pe lângă acel mix de politici macroeconomice de care vă tot vorbesc de atîta vreme, pe lângă politicile fiscale și monetare, s-ar putea să adăugăm și ceva despre prudențialitate. Dar dacă de vor lua asemenea măsuri, probabil că asta se va întâmpla abia la primăvară”, a spus guvernatorul Băncii Naționale, la briefingul de presă care a urmat după ședința de politică monetară.
Consiliul de Administrație al BNR a decis, în ședința de luni, majorarea de la 1,75% la 2% pe an a dobânzii de politică monetară. De asemenea, conducerea BNR a decis majorarea cu 0,25 puncte procentuale a facilităților de depozit și de creditare.
Potrivit unui comunicat al băncii centrale, în ședința din 8 ianuarie 2018 Consiliul de Administrație al BNR a hotărât următoarele:
– majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,00 la sută pe an de la 1,75 la sută pe an începând cu data de 9 ianuarie 2018;
– majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,00 la sută pe an de la 0,75 la sută pe an, iar rata dobânzii aferente facilității de creditare la 3,00 la sută pe an de la 2,75 la sută pe an începând cu data de 9 ianuarie 2018;
– Păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei și în valută ale instituțiilor de credit.
Dobânda-cheie a mai fost setată la 2% pe an în perioada 1 aprilie – 7 mai 2015, după care s-a menținut, până luni, 8 ianuarie 2018, la 1,75% pe an.