„Nu ne așteptăm, în mod special, să existe foarte multe dări în plată. (…) Consecințele bilanțiere asupra băncilor nu se produc în momentul dării în plată, ele se produc în momentul adoptării legislației, pentru că băncile sunt reglementate prudențial, printr-o directivă europeană, care obligă instituțiile de credit să provizioneze la momentul la care un credit nu mai are garanțiile necesare. Consecințele legii în actuala formă nu s-ar vedea la momentul la care un debitor s-ar duce să ceară darea în plată, ci se vor vedea la momentul adoptării legii”, a declarat viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu.
Cerințele mai restrictive privind creditul ipotecar pot duce la un blocaj al pieței, a spus el. Băncile ar putea cere aducerea de garanții imobiliare suplimentare, iar garanțiile personale nu vor putea fi solicitate, pentru că nu mai pot fi luate în calcul, fiind revocabile de către debitor.
„Nu se acceptă garanții revocabile. Băncile sunt obligate să mărească avansul, în măsura în care instrumentul acesta al dării în plată va fi reglementat astfel. Există probabilitatea ca pe piața liberă a creditului, un număr mai mic de persoane să se califice pentru împrumut, dacă este adoptată legea în forma actuală”, a afirmat el.
Cel mai puternic afectați vor fi tinerii, care nu dețin în general sume mari pentru avans, a spus guvernatorul.
„Este și aici un transfer de avere ca și în cazul altor politici publice, un transfer de resurse dinspre cei care și-au luat deja creditul și acum poate doresc să plătească mai puțin pentru el și care sunt în general generația mea sau cele mai mature, către generațiile mai tinere. Generațiile tinere nu mai au acces la credite în aceleași condiții mai facile, pe care le-au avut generațiile anterioare, datorită instituirii genului acestuia de reglementare”, a declarat viceguvernatorul.
Pe piața creditului Prima Casă condițiile sunt diferite, fiind pusă sub semnul întrebării existența programului.
Avansul redus, de 5% la creditele Prima Casă este posibil în condițiile în care există un risc mai redus pentru bancă, datorat garanției statului.
„O garanțÃe nu poate fi decât irevocabilă. În momentul în care o garanție a statului poate fi anulată prin voința unui terț, care este debitorul, atunci ar însemna că băncile dau credite prima Casă fără garanția statului, ceea ce este imposibil”, a adăugat oficialul BNR.
Prima Casă nu poate exista decât în măsura în care garanția este menținută, a spus el.
„De aceea, unul dintre primele lucruri care considerăm noi oportun să fie modificate în această legislație este exceptarea explicită a creditului prin Prima Casă”, a declarat Olteanu.
Potrivit legii dării în plată, debitorul va ceda toate bunurile ipotecate în favoarea creditorului, în situația în care executarea obligațiilor asumate prin contractul de credit a fost garantată cu două sau mai multe bunuri. Modificările au fost intens criticate de către reprezentanții băncilor.
În decembrie, președintele Klaus Iohannis a transmis Parlamentului cererea de reexaminare asupra legii privind stingerea creditelor prin darea în plată a imobilelor, invocând faptul că acest proiect este binevenit, însă forma adoptată de Legislativ, în loc să-i ajute pe cei cu credite, riscă să creeze „dificultăți”.
Proiectul de lege ar fi trebuit să fie dezbătut marți în Comisia Juridică a Senatului, însă discuțiile au fost amânate, deputatul PNL Daniel Zamfir, inițiatorul proiectului, motivând că decizia de amânare a fost luată din cauza unor tergiversări pe care le-ar încerca băncile.
Reprezentanții Consiliului Patronatelor Bancare din România au susținut însă că băncile nu au solicitat nicio amânare, având în vedere că nu au fost invitate la discuții, iar amendamentele nu le-au fost transmise.