BNR proiect de reducere a gradului de îndatorare

Publicat: 13 06. 2018, 05:12

Potrivit surselor media, gradul de îndatorare la împrumuturile imobiliare cu dobândă fixă ar deveni, de la 1 iulie 2018, de 50% la creditele în lei și de 35% la cele în valută, în prezent acesta fiind într 60% și 70% în funcție de bancă. La creditele ipotecare cu dobândă variabilă (unde la dobânda comercială se adaugă și indicatorul ROBOR la 6 luni), plafonul ar fi stabilit la 40% în cazul creditelor în lei și 30% la cele în valută, iar pentru creditele de consum, plafonul ar fi de 25% la împrumuturile în lei și 15% la cele în valută.

Purtătorul de cuvânt al BNR Dan Suciu a refuzat să comenteze „aceste cifre”, menționând, însă, pentru MEDIAFAX, că în scurt timp banca centrală va prezenta un proiect în acest sens. „Discuții există pe tema gradului de îndatorare de mai multă vreme, dar deocamdată nu este nimic oficial, BNR va ieși în cel mult o lună cu un proiect oficial”, a spus Dan Suciu.

În data de 13 octombrie 2017, Consiliul Național de Supraveghere Macroprudențială (CNSM) a constatat o tendință de supraîndatorare a populației și a anunțat că ar putea recomanda BNR să reducă gradul de îndatorare. Ulterior, chiar guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că „s-ar putea să umblăm și la gradul de îndatorare, dacă CNSM ne va cere asta”.

Iar în luna februarie ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici declara că nu susține limitarea gradului de îndatorare pentru consumatori, precizând că populația trebuie lăsată să apeleze la împrumuturi pentru nevoile pe care le au în derulare. „Trebuie să lăsăm populația, pentru că este normal să apeleze la astfel de instrumente, deci de creditare, pentru nevoile pe care le au în derulare. Nu sunt într-o astfel de poziție în care să fiu împotriva unei astfel de abordări, adică să susțin o limitare. Vedem, analizăm, dar nu împărtășesc astăzi această idee, de a limita. De a fi poate mai atenți este în regulă, dar să nu limitezi și chiar să ceri foarte multe condiții în momentul în care o persoană se îndatorează”, a declarat Teodorovici, întrebat dacă ar fi oportun să se ia în calcul un prag maxim de îndatorare pentru consumator, de 50% din venituri la credite.

Oficialul adăuga în februarie, că Ministerul de Finanțe și Guvernul vor discuta și vor avea un punct de vedere pe acest subiect care „s-a discutat cu Comitetul pentru Supraveghere Macroprudențială”. „Spun foarte clar că statul, în piață, trebuie să aibă totuși anumite momente pe care le argumentează foarte clar atunci când intervine. Nu sunt în favoarea unei plafornări, și încă foarte jos pe această creditare. Este o primă propunere în cadrul Comitetului de la BNR”, a spus ministrul de Finanțe.