Prima pagină » Economic » BNR propune trei variante pentru legea dării în plată

BNR propune trei variante pentru legea dării în plată

 BNR propune trei variante pentru legea dării în plată
BNR propune parlamentarilor trei variante privind legea dării în plată, respectiv instituirea unui mecanism voluntar, neaplicarea legii la creditele acordate anterior intrării în vigoare sau, în cazul în care se aplică la stocul de credite, identificarea persoanelor care pot beneficia, cu criterii.

„Noi, ca bancă centrală, urmărim două obiective fundamentale. Primul se referă la viitor, la menținerea programului Prima Casă, care poate continua doar cu menținerea irevocabilă a garanției statului. Al doilea obiectiv ar fi ca cei care vor să ia un credit să nu fie împovărați de un avans mai mare. Noi venim cu o paletă de soluții, din care, desigur, Parlamentul va alege”, a afirmat viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, la dezbaterea din Comisia de Buget-Finanțe din Senat privind reexaminarea proiectului legii dării în plată.

Astfel, banca centrală propune fie să se instituie un mecanism voluntar, fie ca legea să nu se aplice retroactiv, la stocul de credite existent. O altă variantă, în cazul în care legea s-ar aplica retroactiv, ar fi să se identifice persoanele care să beneficieze de lege.

BNR propune restrângerea beneficiarilor la consumatori și cere eliminarea terenurilor, a construcțiilor industriale, a dezvoltărilor imobiliare, astfel încât legea să se aplice doar locuințelor și să fie identificate persoanele aflate în nevoie.

Senatorii au fost de acord cu sintagma de consumatori.

În ceea ce privește programul Prima Casă, Asociația Română a Băncilor (ARB) a propus un nou alineat, respectiv ca legea să nu se aplice contractelor de credit din cadrul programului guvernamental.

Președintele Comisiei Buget din Senat, Viorel Arcaș, a afirmat că a solicitat o propunere din partea Guvernului pe această chestiune, amânând discuția pe acest alineat.

BNR a propus totodată instituirea unui plafon de 150.000 de euro a creditului garantat cu ipotecă asupra unui imobil cu destinație de locuință, ceea ce ar corespunde unei valori a locuinței de circa 200.000 euro. De asemenea, banca centrală vrea un criteriu potrivit căruia rata aferentă creditului să fie de peste 65% din venituri.

Citește și