Prima pagină » Economic » BNR: Stocul creditelor restante a crescut în iunie. Topul județelor cu cele mai mari datorii

BNR: Stocul creditelor restante a crescut în iunie. Topul județelor cu cele mai mari datorii

BNR: Stocul creditelor restante a crescut în iunie. Topul județelor cu cele mai mari datorii
Populația și companiile au avut mai multe credite restante în iunie față de luna mai / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ

Valoarea totală a creditelor restante ale populației și firmelor a crescut, în luna iunie, până la un total de 6,14 miliarde de lei, din care 4,71 de miliarde de lei reprezintă credite în lei, iar 1,42, credite în valută, conform datelor publicate luni de Banca Națională a României.

Astfel, stocul creditelor restante este mai mare cu aproximativ 100 de milioane de lei, apropxiamativ 1,65%, față de cele 6,04 miliarde de lei care reprezentau stocul creditelor restante anunțate de BNR pentru finalul lunii mai. Din total, 4,55 miliarde de lei reprezentau creditele restante în lei, și 1,48 de miliarde de lei, credite în valută.

Acestea sunt în creștere și față de nivelul de la începutul anului, respectiv 6,03 miliarde de lei, valorile stocurilor creditelor restante de la finalul lunii decembrie 2020, de 4,42 miliarde de lei, credite și lei, și 1,61 milarde de lei, credite în valută.

Banca Națională a României avertiza, în Raportul asupra stabilității financiare, din iunie 2021, dat publicității săptămâna trecută, că la finalul perioadelor de moratorii legale ori convenționale referitoare la plata ratelor de credit, e posibil să asistăm la o manifestare crescută a riscului de neplată pentru ratele ce vor deveni scadente, mai ales că nivelul acestor rate va fi mai ridicat decât cel anterior pandemiei, iar situația financiară a multor consumatori/clienți ai băncilor și IFN-urilor nu va cunoaște o îmbunătățire ori va fi chiar mai dificilă în comparație cu cea anterioară crizei sanitare.

Potrivit metodologiei BNR, creditele restante se referă doar la principal şi nu includ poziţii extrabilanţiere. Sunt considerate restante creditele care, în ultima zi lucrătoare a lunii pentru care se efectuează raportarea, înregistrează întârzieri la plată de cel puţin o zi.

Capitala, pe primul loc

Cele mai multe credite restante la finalul lunii iunie privin din București, inclusiv Ilfov, potrivir datelor BNR.

  • București (inclusiv Ilfov)

Total: 2,44 miliarde de lei (1,92 mld lei, în lei + 525 mil lei, în valută)

  • Cluj:

Total: 263 milioane de lei (195,4 mil lei, în lei + 67,6 mil lei, în valută)

  • Brașov:

Total: 238,9 milioane de lei (188,1 mil lei, în lei+50,8 mil lei, în valută)

  • Prahova:

Total: 226,8 milioane de lei (189.9 mil lei, în lei + 36,9 mil lei, în valută)

  • Timiș:

Total: 219,9 mil lei (171,7 mil lei, în lei + 48,2 mil lei, în valută)

  • Iași:

Total: 195,6 milioane de lei (139,1 mil lei, în lei + 56,5 mil lei, în valută)

  • Constanța:

Total: 178,1 milioane de lei (145,2 mil lei, în lei + 32,9 mil lei, în valută

Creditarea continuă

Soldul total creditelor în lei a ajuns în iunie la 214,2 miliarde de lei și al creditelor în valută, la 89,7 miliarde de lei.

Per ansamblu, soldul total al creditelor a fost în creștere, de la 209,8 miliarde de lei, credite în lei, și 90,1 miliarde de lei, în valută, la finalul lunii mai.

Din totalul creditelor în lei, în iunie  81,8 miliarde de lei reprezentau creditele pentru societăți nefinanciare, 127,4 miliarde de lei, creditele populației, iar 4,9 miliarde de lei, alte altor sectoare instituționale.

În ceea ce privește creditele în valută, repartizarea lor a fost de 52,8 miliarde de lei pentru societăți nefinanciare, 29,7 miliarde de lei, creditele populației, iar 7,1 miliarde de lei, alte altor sectoare instituționale.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și