Prima pagină » Economic » BNR urcă prognoza de inflație pentru acest an la 3,5%, maximul intervalului de variație țintit

BNR urcă prognoza de inflație pentru acest an la 3,5%, maximul intervalului de variație țintit

BNR urcă prognoza de inflație pentru acest an la 3,5%, maximul intervalului de variație țintit
BNR a urcat prognoza de inflație pentru acest an la 3,5%, cu 0,5 puncte peste estimarea din noiembrie 2013, când banca centrală nu a luat în calcul creșterea accizelor din curs și inflație, precum și acciza suplimentară la combustibili, iar pentru final 2015 a anunțat o prognoză de inflație de 3,2%

BNR a urcat prognoza de inflație pentru acest an la 3,5%, cu 0,5 puncte peste estimarea din noiembrie 2013, când banca centrală nu a luat în calcul creșterea accizelor din curs și inflație, precum și acciza suplimentară la combustibili, iar pentru final 2015 a anunțat o prognoză de inflație de 3,2%, scrie Mediafax.

„Practic, putem spune că, cu excepția primei jumătăți de an, inflația va fi undeva între 2% și 3%. Peste câteva zile vom primi comunicatul de la INS și lumea va vedea o inflație de 0,6%. În martie va fi tot la fel, 0,6-0,7, și se va pune sub semnul întrebării ce spun eu acum. Vor apărea analiști care vor spune deflație, că BNR ar trebui să mai reducă dobânzile. Sunt efecte statistice și nu trebuie să le dăm importanță mai mare decât au”, a declarat guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu.

El a precizat că în prognoza de inflație BNR încorporează numai date certe și nu riscuri.

„Calculele noastre ne duc la o evaluare a impactului cam de 0,5% din prețurile combustibililor, din curs și impactul accizei suplimentare de 7 eurocenți”, a adăugat guvernatorul.

Potrivit prezentării în sinteză a raportului trimestrial privind inflația, un impact de 0,4 puncte în inflația anuală va proveni din prețurile la tutun și alcool.

Oficialul BNR a ținut să puncteze că inflația medie anuală abia în primăvară va intra în intervalul de variație țintit.

„Ar cam trebui să ne uităm mai mult la inflația medie, mai ales că avem țintă stabilă multianuală. Mai există criteriul de la Maastricht, unde toată lumea se uită la inflația medie anuală și nu la cea anuală”, a explicat Isărescu.

El a arătat că BNR a țintit până acum inflația anuală, pentru că acest indicator are mai multă relevanță pentru tendința inflației, și a fost mai relevant pentru public înainte ca inflația să ajungă la niveluri mai mici.

„Dacă cineva mă întreba pe mine cam care este inflația în România voi spune că se va mișca între 2% și 3%”, a spus Isărescu.

Rata inflației a fost anul trecut de 1,55%, minim istoric, la mărfurile alimentare înregistrându-se o scădere a prețurilor de aproape 2%.

reșterea pe zona serviciilor a fost de 3,43%, în timp ce prețurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 3,62%.

Pe grupe de mărfuri și servicii, cele mai mari creșteri de prețuri au fost consemnate la cartofi (20,92%), fasole (14,59%), apă, canal, salubritate (12%), gaze (9,25%) și energie electrică (7,9%).

Citește și