Prima pagină » Economic » Boc: Majorarea prețului la gaze este dovada incapacității Guvernului de a negocia cu FMI

Boc: Majorarea prețului la gaze este dovada incapacității Guvernului de a negocia cu FMI

Boc: Majorarea prețului la gaze este dovada incapacității Guvernului de a negocia cu FMI
Fostul premier a afirmat că în perioada cât a condus Guvernul a apărat interesele cetățenilor pentru a nu crește prețul la gaze.

Fostul premier Emil Boc a declarat, joi, într-o conferință de presă, că majorarea prețului la gaze „este dovada incapacității actualului Guvern de a negocia cu FMI”, transmite corespondentul Mediafax.

„Acum să înțeleg că sunt acuzat că nu am majorat prețul la factura de gaze, că dacă îl măream eram acuzat de ce am făcut-o. Această majorare a prețului la gaze este dovada incapacității Guvernului de a negocia cu FMI. Pentru că știu cât de dure au fost negocierile de fiecare dată cu privire la prețul utilităților și la gaze și știu că arde buzunarul fiecărui cetățean”, a spus Emil Boc.

Fostul premier a afirmat că în perioada cât a condus Guvernul a apărat interesele cetățenilor pentru a nu crește prețul la gaze.

„Cât am fost la Guvern am apărat interesele oamenilor să nu crească prețul la gaze. După ce am plecat, să dea socoteală alții”, a spus Boc.

Prețul gazelor naturale livrate populației va urca din septembrie cu 5%, iar pentru firme majorarea va fi de 10%, întrucât creșterea costurilor nu a fost transferată în prețurile finale în ultimii ani, a anunțat, marți, șeful misiunii FMI de evaluare a acordului preventiv cu România, Erik der Vrijer.

„Foile de parcurs pentru gaze și electricitate nu s-au devansat (…). Există un mecanism în România, o formulă, care arată în cazul în care costurile cresc atunci vor trece în prețurile finale. Acestă formulă nu s-a aplicat în ultimii ani. Există aici un bagaj dificil în ajustarea prețurilor la gaze în raport cu creșterea costurilor, ceea ce ar fi trebuit dacă mecanismul ar fi fost aplicat. Această reprezintă o corecție a lipsei de ajustare a prețurilor din trecut”, a afirmat der Vrijer.

Întrebat de jurnaliști care este motivul pentru care Guvernul a decis această majorare, premierul Victor Ponta a afirmat că Executivul a constatat acum că fostul Cabinet nu a dispus majorarea prețului, așa cum avea obligația.
„Pur și simplu ne-am trezit că această mărire trebuia făcută de Guvernul anterior și nu a fost făcută. Este îndeplinirea unei obligații asumate de Guvernul României, care anul trecut a amânat aceste reglementări, iar noi le punem în practică”, a spus Ponta.

El a arătat că majorarea prețului reprezintă o actualizare și nu are legătură cu programul de liberalizare.
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunțat la finele lunii iunie un calendar de creștere a prețurilor care însă nu includea pentru anul în curs vreo modificare a tarifelor.

Datele anunțate de ANRE arată că prețul gazelor pentru populație va crește cu 10% atât anul viitor cât și în 2014, pentru ca în 2015-2018 să urce cu 12% anual, prin ajustări trimestriale, conform calendarului de eliminare a tarifelor reglementate, iar liberalizarea pieței de energie va începe în septembrie, cu clienții industriali.

Pentru anul în curs nu erau prevăzute creșteri de preț în baza calendarului anunțat de ANRE, prima, de 8%, urmând să fie efectuată la 1 iulie 2013, iar a doua, de 2%, în octombrie 2013.
 

Citește și