Preşedintele directoratului Hidroelectrica, Bogdan Badea, a declarat, vineri, că, începând din 23 iunie și până pe 4 iulie, fiecare român poate să fie acţionar la Hidroelectrica, menționând că vor fi scoase la vânzare 15% din acţiunile pe care Fondul Proprietatea le deține la această companie.
Bogdan Badea a anunțat, oficial, că de vineri se lansează oferta publică iniţială pentru listarea Hidroelectrica. Acționarul majoritar al Hidroelectrica va rămâne, însă, statul român, a precizat, la rândul său, Johan Meyer, directorul general al Franklin Templeton România – administratorul Fondului Proprietatea.
“Este un moment istoric pentru Hidroelectrica, este un moment istoric pentru piaţa de capital. De astăzi, în mod oficial, se lansează oferta publică iniţială pentru listarea Hidroelectrica.
Este un moment mult aşteptat. Compania a lucrat intens în ultimii ani la acest proiect şi iată că astăzi ne aflăm într-o etapă extrem de avansată, care se va încheia pe data de 4 iulie.
Începând de astăzi, până pe data de 4 iulie toţi potenţialii investitori pot să îşi manifeste intenţia de a achiziţiona pachete de acţiuni la Hidroelectrica.
Începând de astăzi fiecare român poate să fie acţionar la Hidroelectrica”, a declarat, într-o conferință de presă, preşedintele directoratului Hidroelectrica, Bogdan Badea.
Plafonul inițial, de 15% din acțiuni, ar putea fi majorat la 20% dacă cererea este una foarte ridicată, a precizat Bogdan Badea.
“Împreună cu Fondul Proprietatea am luat decizia ca tranşa de retail, adresată oricăruia dintre dumneavoastră, să fie una extrem de generoasă, 15% din oferta Fondului Proprietatea, pentru că Fondul Proprietatea este vânzătorul acestui pachet de acţiuni, se va adresa românilor, iar dacă cererea este una extrem de ridicată se poate majora acest plafon până la 20%.
Dacă nu mă înşel, cred că este cea mai mare tranşă de retail dintr-o listare făcută în România şi ne bucură foarte mult că Hidroelectrica uşor, uşor se întoarce către români într-o manieră mult mai directă, nu numai prin serviciile pe care le prestăm, ci şi prin oferirea acestei posibilităţi de a deveni acţionari şi de a fi parte din viaţa companiei”, a mai spus Bogdan Badea.
Acesta a afirmat că s-au desfășurat și vor mai avea loc foarte multe întâlniri cu potențiali investitori, din toată lumea, ca urmare a interesului crescut pentru acțiunile Hidroelectrica.
“În ultima perioadă, au avut loc nenumărate întâlniri cu potenţiali investitori, atât din zona investitorilor instituţionali din România, cât şi investitori instituţionali eligibili, practic de peste tot din lume.
Interesul este unul foarte mare, am avut multe feed-backuri pozitive. Sigur că efortul pe partea companiei nu s-a terminat, vom continua în cursul acestei săptămâni şi următoarea săptămână să avem întâlniri şi să discutăm cu toţi potenţialii investitori care doresc să facă parte din această ofertă publică iniţială, atât în România, cât şi în alte ţări”, a adăugat Bogdan Badea.
Preşedintele directoratului Hidroelectrica a mai spus că politica de dividende va continua în aceeași linie.
“Politica de dividende care a fost aprobată ieri (joi, n.r.) în Adunarea Generală a Acţionarilor este în linie cu politica de dividende pe care compania a avut-o în ultima perioadă, este doar un document care dă încredere investitorilor că ceea ce s-a întâmplat până acum în materie de politică de dividende la Hidroelectrica se va şi continua.
Intenţia companiei, pe lângă consolidarea şi creşterea performanţei din punct de vedere financiar, este să aibă şi o creştere organică”, a mai transmis Bogdan Badea.
La rândul său, Johan Meyer, directorul general al Franklin Templeton România – administratorul Fondului Proprietatea, a confirmat, vineri, în aceeaşi conferinţă de presă, entuziasmul investitorilor cu privire la tranzacție.
“Acţionarul majoritar va rămâne acelaşi şi anume statul român. Este o oportunitate extraordinară atât pentru acţionarii de retail din România, cât şi pentru acţionarii instituţionali din România şi internaţionali să devină parte directă a acestei companii prin participarea la această ofertă.
Din discuţiile iniţiale avute cu potenţialii investitori am văzut că există foarte mult interes şi un entuziasm special din partea lor cu privire la tranzacţie”, a spus Johan Meyer.