„Bonusurile de exit” ale miniștrilor lui Cioloș
De departe, demnitarul cu cele mai mari veÂnituri încasate anul trecut este ministrul ecoÂnomiei, Costin Borc, care a primit un „paÂchet” de plecare de la Lafarge în cuantum de 3,5 mil. lei (echivalentul a circa 65.000 de euro pe lună). El a explicat însă că 2015 a fost un an atipic pentru veniturile pe care le-a primit.
„Veniturile salariale din anul 2015 sunt diferite de cele dintr-un an obișnuit. Ele includ veniturile salariale obișnuite, bonusul pentru anul 2014, un bonus special conÂdiționat de performanța pe perioada vânÂzării activelor Lafarge din România, contraÂvaloarea acțiunilor de performanță deÂținute la Lafarge ce nu au putut fi transfeÂrate către saÂlariat, salariile comÂpenÂsatorii la desfacerea conÂtractului de către Lafarge, cât și bonusul pentru anul 2015 care a fost plătit odată cu suspendarea conÂtractului de muncă la lichidarea lunii noiemÂbrie 2015. Veniturile salariale obișnuite includ atât salariul net, cât și beneÂficiile în natură (tichete de masă, asiÂgurare medicală internațională, contriÂbuție la pensie privată grup, taxe școlarizare fiu pentru anul școlar 2014-2015 și taxe școlarizare fiică pentru anul școlar 2015-2016)”, se arată în declarația de avere.
La rândul său, premierul Cioloș a venit la guvernare după ce a primit o indemnizație „tranÂzitorie” pentru tot anul trecut în vaÂloare de peste 8.500 de euro pe lună, în preÂzent el câștigând de 3 ori mai puțin. Tot de 3 ori mai puțin câștigă în prezent și șeful FisÂcului, Dragoș Doroș, care a renunțat la funcția pe care o avea la firma de consultanță fiscală KPMG. O scădere mai accentuată a veniturilor o resimte însă Manuel Costescu, secretarul de stat responsabil cu promovarea României în fața investitorilor străini, care a lăsat salariul de bancher de peste 21.000 de euro pe lună pentru un venit lunar de circa 1.100 de euro.