Bosch investește 55 milioane de euro la Jucu și Blaj
Bosch și-a extins activitatea de producție în România prin demararea unor noi proiecte în domeniul soluții de mobilitate, în locațiile deținute de companie în Jucu, județul Cluj, și Blaj, județul Alba.
În fabrica din Jucu, Bosch produce unități electronice de control pentru asistență la condus, componente și sisteme pentru siguranța auto, precum și sisteÂme pentru managementul consuÂmuÂlui de energie. La Blaj, compania va continua să-și extindă activitățile în domeniul soluții de mobilitate, cu o linie de producție pentru componente elecÂtrice ale grupului motopropulsor. PrinÂtre cele mai de succes produse Bosch anul trecut au fost sistemele de injecție benÂzină și diesel, sistemele de asistență la condus, precum și sistemele de infotiÂsment.
„Pentru 2015 și 2016, grupul Bosch a planificat investiții de aproximativ 55 de milioane de euro în România, analizând continuu posibilități de extindere a activității unităților de producție din Jucu și Blaj. Producția globală de vehicule a crescut doar marginal în 2015, în timp ce afacerile grupului Bosch în domeniul mobilității au crescut mai repede decât piața mondială de autovehicule”, au declarat pentru ZF Transilvania oficialii companiei Robert Bosch.
Pe lângă fabricile din Jucu și Blaj, grupul Bosch mai deține în România centre de servicii, cercetare și dezvoltare în Jucu, Timișoara și Cluj-Napoca, dar și un distribuitor de scule electrice și accesorii în București. Bosch a deschis în luna decembrie a anului trecut al doilea centru de servicii la Timișoara, ajungând la 570 de oameni implicați în operațiunile de BPO (activități de externalizare a serviciilor pentru afaceri).
„Odată cu deschiderea unui nou centru de cercetare și dezvoltare, în luna aprilie a anului trecut, la Cluj-Napoca, Bosch și-a consolidat activitatea de cercetare pe plan local. De asemenea, Bosch Service Solutions a deschis, în decembrie 2015, un nou centru de servicii de afaceri în Timișoara, pentru a susține planurile de creștere și dezvoltare ale companiei”, au spus oficialii Bosch.
Compania Robert Bosch a avut în 2014 o cifră de afaceri de aproximativ 520 de milioane de lei (116,8 milioane de euro), un profit net de 6,4 milioane de lei (circa 1,5 milion de euro) și un număr mediu de 671 de angajați, conform site-ului Ministerului Finanțelor Publice. Compania Bosch Service Solutions este prezentă în Timișoara din 2013, iar în 2014 a raportat afaceri de 52 de milioane de lei (11,5 milioane de euro), o marjă de profit de peste 10% și un număr mediu de 450 de salariați, potrivit datelor de la mfinanțe.ro. În 2014, cifra de afaceri a grupului german în România a depășit 210 milioane de euro, notează ZF.
Grupul Bosch are, în prezent, în jur de 3.000 de angajați pe piața locală, dintre care peste 1.000 de oameni lucrează în unitatea de producție automotive electronics din Jucu, județul Cluj. În acest an, compania așteaptă o creștere semnificativă a numărului de angajați, în special pentru unitățile de producție din Jucu și Blaj.
Bosch are în prezent mai multe poziții disponibile pentru piața locală, în zone comerciale și tehnice, cu grad diferit de expertiză, cum ar fi ingineri software, ingineri mecanici, ingineri de testare și de calitate, planificatori de producție. Pentru noua divizie de Shared Services (BPO) din Timișoara, Bosch caută agenți de call center, suport în achiziții, economiști, manageri de proiecte IT și suport IT, analiști SAP, suport tehnic. Bosch va crea peste 100 de noi locuri de muncă în centrul de servicii de afaceri de la Timișoara, potrivit unor informații furnizate anterior de companie.
Grupul german Bosch, prin divizia Robert Bosch SRL, a primit anul trecut un ajutor de stat de 71,2 milioane de lei (16 milioane de euro) pentru o investiție de 142,5 de milioane de lei (32 milioane de euro) realizată în comuna Jucu județul Cluj. Ajutorul de stat a fost aprobat în a doua parte a lunii octombrie 2015 și va crea peste 620 de locuri de muncă, arată datele de la Ministerul de Finanțe. Este al patrulea ajutor de stat primit de gigantul german în România și al doilea obținut în 2015, însă pe entități fiscale distincte. În aprilie 2015, Bosch Rexroth, al patrulea cel mai mare exportator din județul Alba, a primit un ajutor de stat de 16,6 milioane de euro pentru extinderea producției în fabrica din Blaj și pentru a crea aproape 570 de locuri de muncă. De la intrarea pe piața locală, grupul german Bosch a primit patru ajutoare de stat, cu o valoare cumulată de peste 71 de milioane de euro, potrivit calculelor ZF.
„Bosch a câștigat anul trecut proiecte și clienți noi, astfel că locația de la Jucu livrează în prezent produse pentru toți producătorii mari de automobile. Am extins capacitatea de producție în cele două locații, din Jucu și Blaj, compania triplându-și anul trecut volumul de producție la fabrica din Jucu, comparativ cu primul an de producție”, au afirmat oficialii Robert Bosch.