Nivelul de trai al locuitorilor din Botoșani este printre cele mai scăzute din România. Cu toate că lefurile din Botoșani sunt pe locul trei în topul celor mai mici salarii din România, rata șomajului din județ este printre cele mai scăzute din țară.
Județul Botoșani s-a clasat pe locul 39 în topul județelor cu cele mai bune condiții de viață din România, clasament realizat de gândul pe baza a șapte indicatori socio-economici oficiali.
Calculul a ținut cont de punctajele acordate în funcție de relevanță următorilor indicatori: rata șomajului, nivelul salariilor, suprafața spațiilor verzi din localități, rata criminalității, procentul gospodăriilor conectate la rețeaua de canalizare, contribuția locuitorilor la economie (PIB pe cap de locuitor) și speranța de viață.
(Click pentru a mări)
FOTO: gândul.info
Județul Botoșani a fost depunctat cel mai mult la capitolul locuințe racordate la rețeaua de canalizare. Una din patru gospodării nu avea, la nivelul anului 2011, toaletă în casă, cu 27 de puncte procentuale mai puțin decât media națională, potrivit datelor Recensământului Populației și al Locuințelor.
O altă „bilă neagră” pentru județul Botoșani este productivitatea locuitorilor, a doua cea mai scăzută din România, după cea înregistrată în Vaslui, județ care ocupă ultimul loc în clasamentul gândul.
Locuitorii din Botoșani contribuie la economia locală cu puțin peste 3.300 de euro anual, media națională fiind dublă, respectiv 6.800 de euro. O productivitate scăzută denotă un mediu de afaceri anemic și locuri de muncă prost plătite.
Salariul mediu net în Botoșani era, la finele anului trecut, de circa 1.078 de lei, cu 30% mai mic decât cel consemnat la nivelul întregii economii.
Pe de altă parte, „punctul forte” al județului, respectiv indicatorul pentru care a primit cele mai multe puncte, a fost rata scăzută a șomajului, de 4,56% cu un punct procentual mai mică decât rata șomajului de la nivel național. Din acest punct de vedere, județul Botoșani se clasează pe locul opt în România.
Numeroase companii din Botoșani își desfășoară activitatea în domeniul fabricării articolelor de îmbrăcăminte. Printre cele mai mari companii din județ se numără Rolana Tex, cu afaceri de 41,7 milioane de euro în 2011 și peste 240 de angajați, precum și Carreman, cu afaceri de 30,6 milioane de euro și 420 de angajați, potrivit celor mai recente date ale Ministerului Finanțelor Publice (MFP).