Cămășile Braiconf au apărut pe piață în 1950. Cinci ani mai târziu lua naștere numele de Murfatlar, iar după alți cinci ani apărea Eugenia, unul dintre cele mai cunoscute nume românești de pe piața dulciurilor. În 1964 apare și ciocolata Rom, care deși au trecut aproape cincizeci de ani, continuă să rămână în topul batoanelor de ciocolată cel mai bine vândute, potrivit Ziarul Financiar. Cum au rezistat aceste branduri?
„Rom este un brand care în România a reușit din toate perspectivele celor 4P ai lui Kotler (preț, produs, plasament și promovare – n.red.). Secretul lui Rom, din punctul meu de vedere, este că strategic a dorit să recruteze tineri și să aducă în zilele noastre un brand care s-a născut odată cu blocurile gri. Să nu uităm, Rom este pe piață din 1964, când părinții actualilor tineri abia se nășteau”, spune Ștefania Harabagiu, fondatoarea agenției de creație și inovație Brand Support.
Ea spune că pe lângă Rom, alte branduri românești care au rezistat și au descoperit secretul de a rămâne relevante și în top sunt Farmec, Scandia Sibiu, Napolact, Plafar sau Perla Harghitei. „Astăzi, dacă nu ai comunicare orientată către actualii tineri, poți să spui frumușel la revedere brandului tău pe termen mediu și lung. Mai mult, pentru un brand românesc proÂvocarea este dublă pentru că nu ai expertiza brandului de afară, nu ai insight-uri globale, de aceea este cu atât mai complicat să reziști”. (Cristina Rosca)
Citește articolul integral în Ziarul Financiar.