„În anul 2013, sistemul bancar românesc a continuat să parcurgă o fază de consolidare. În ultimele 12 luni, la nivelul sistemului a avut loc o scădere a volumului creditelor (-4,2%), determinată de evoluția sectorului corporate, în paralel cu o creștere dinamică a depozitelor (+7,4%), în special pe piața clienților companii (+10,1%)”, se arată în comunicatul BRD remis Bursei de Valori București.
Volumul creditelor brute acordate de BRD clientelei de persoane fizice a atins 17,2 miliarde lei, în creștere cu 1% (în comparație cu o scădere de 2% la nivelul sistemului bancar). Activele băncii însumau 47 de miliarde lei, în scădere cu aproape 900 milioane lei față de 2012.
„Grație poziției de lider în programul «Prima Casă», volumul creditelor imobiliare a crescut cu 20,4%, semnificativ peste media pieței (+8.9%), ceea ce a condus la o creștere cu 1,7 puncte procentuale a cotei de piață. În privința creditelor corporate, cererea redusă a determinat o scădere de 12,5% a volumului creditelor brute, până la 16,3 miliarde lei”, se mai spune în comunicat.
Pe parcursul anului trecut, depozitele au înregistrat o creștere de 12,8%, la 36,14 miliarde lei, comparativ cu o dinamică de 7,4% la nivelul pieței.
„Cu un raport credite/depozite care s-a îmbunătățit până la 76,8% la sfârșitul anului 2013 (- 22 puncte procentuale comparativ cu anul 2012), BRD a continuat să-și întărească structura bilanțieră și să-și consolideze gradul de autonomie financiară”, se mai aratã în comunicat.
Venitul net bancar a scăzut cu 6,9% comparativ cu 2012, în special din cauza diminuării marjei nete de dobândă. Această evoluție a fost determinată în principal de contracția volumului creditelor nete pe segmentul corporate. Venitul net din comisioane a scăzut cu 4,7%, în mare măsură din cauza încetinirii activității de creditare.
În anul 2013, banca a reușit să mențină un control strict al costurilor, care a condus la o reducere cu 5,6% a cheltuielilor operaționale, aspect care a permis menținerea raportului cost/venit la un nivel scăzut (47,1%, sub media pieței).
„În contextul scăderii valorii garanțiilor și al creșterii proporției expunerilor aflate în insolvență, banca și-a consolidat nivelul acoperirii cu provizioane a creditelor neperformante (de la 51,9% în 2012 la 68,9% la sfârșitul anului 2013), efort care s-a tradus printr-un cost al riscului ridicat la nivelul portofoliului de credite pentru IMM-uri”, se mai spune în comunicat.
Cu o bază de capital solidă, banca păstrează un nivel confortabil al adecvării capitalului, de 14,3% (+0,3 puncte procentuale), semnificativ superior cerințelor reglementare.
Ovidiu Tempea, [email protected]