Autoritatea de Supraveghere Financiară a sancționat Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A., dar și separat, pe membrii Directoratului și Consiliului de Supraveghere ale companiei cu amenzi senificative, după o serie de controale, începând din 2019, în urma cărora inspectorii ASF au constat o serie de deficiențe.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a sancționat trei membrii din conducerea Directoratului și cinci din cadrul Consiliului de Supraveghere al Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A cu amenzi de câte un milion de lei și retragerea aprobării acordate de ASF, a anunțat instituția, vineri, printr-un comunicat de presă.
ASF anunțase și la începutul anului că a sancționat cu amenzi membri din conducerea City Insurance pentru că nu ar fi transmis la timp informații și documente relevante necesare verificării programului de reasigurare al societății.
Potrivit comunicatului ASF de vineri, și societatea a fost amendată cu aprape trei milioane de lei și I s-a dispus obligația de a transmite Autorității de Supraveghere Financiară, spre aprobare, un plan de finanţare și redresare pentru restabilirea nivelului fondurilor proprii eligibile care să acopere cerințele de capital.
Comunicatul integral al ASF:
SANCȚIUNI ȘI MĂSURI APLICATE DE CONSILIUL AUTORITĂȚII DE SUPRAVEGHERE FINANCIARĂ
„București, 4 iunie 2021 – Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a efectuat la Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A., clasificată în categoria 4 – supraveghere intensă, în perioada 2019-2021, mai multe acțiuni de control la sediul asigurătorului (on-site) cât și controale permanente (off-site), acțiuni în urma cărora au fost aplicate, atât societății cât și conducerii acesteia, mai multe sancțiuni contravenționale constând în amenzi, fiind deasemenea impuse măsuri cu scopul remedierii deficiențelor constatate.
Ca urmare a aspectelor constatate în acțiunea susținută de control și potrivit prevederilor legale, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a decis următoarele măsuri și sancțiuni:
Sancționarea membrilor Directoratului Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A., cu sancțiunea principală cu amendă și sancțiunea complementară de retragere a aprobării acordate de A.S.F., după cum urmează:
Sancționarea membrilor Consiliului de Supraveghere al Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A., cu sancțiunea principală cu amendă și sancțiunea complementară de retragere a aprobării acordate de A.S.F., după cum urmează:
Suspendarea drepturilor de vot aferente acţiunilor deţinute de acţionarul Vivendi Internațional S.R.L. în conformitate cu prevederile art. 163 alin. (6) și alin. (8) din Legea nr. 237/2015;
Sancționarea Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A. cu amendă în cuantum de 2.930.766 lei și stabilirea în sarcina acesteia a obligației de a transmite Autorității de Supraveghere Financiară, spre aprobare, un plan de finanţare și redresare pentru restabilirea nivelului fondurilor proprii eligibile care să acopere cerințele de capital;
Desemnarea Fondului de Garantare a Asiguraților în vederea înlocuirii temporare a organului de conducere al asigurătorului, cu o durată a mandatului de 4 luni de la data intrării în vigoare a deciziei, cu posibilitatea prelungirii acesteia în condițiile art. 36 din Legea nr. 246/2015.”
City Insurance S.A. deținea, la finalul anului 2020, cea mai mare cotă totală din piața asigurărilor din România (asigurări generale și de viață), respectiv 20,07% din volumul primelor brute subscrise, potrivit raportului ASF privind piața asigurărilor din 2020.
Piața asigurărilor din România este caracterizată de un grad mediu spre ridicat de concentrare. În anul 2020, aproximativ 89% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societăți de asigurare din cele 28 de societăți care desfășurau activitate de asigurare/reasigurare la 31 decembrie 2020. Primele cinci societăți aveau cotă totală de piață 64,14%.
Potrivit raportului societății pe anul trecut, City Insurance și-a menținut în 2020 poziția de lider al pieței asigurărilor generale din România pentru al patrulea an consecutiv, cu un volum al primelor brute subscrise de 2,308 miliarde lei (478 milioane euro), cu 17% mai mare decât în 2019, și un volum de plată al despăgubirilor de 1,402 miliarde lei (290 milioane euro) cu 19% peste nivelul anului anterior.
În 2020, City Insurance a soluționat 182.559 de dosare de daună, cu 20% mai multe ca în anul precedent, iar numărul contractelor de asigurare în vigoare la 31 decembrie 2020 s-a ridicat la 3,2 milioane de contracte.
Înființată în 1998 de către investitori români și străini, având sediul în București, compania deține 42 de birouri și filiale pe tot cuprinsul țării, având mai bine de 400 de angajați.