Bucureștenii plătesc cele mai mari chirii. Care sunt cartierele scumpe
Bucureștenii scot cei mai mulți bani din buzunar pentru a-și plăti chiriile, prețul mediu cu care sunt închiriate locuințele în Capitală fiind de 7,3 euro pe metru pătrat. Cele mai căutate sunt apartamentele decomandate, confort I, fie ele mobilate sau parțial mobilate, arată rezultatele unui studiu imobiliar citat de economica.net.
O garsonieră putea fi închiriată în luna ianuarie cu un preț mediu de 243 de euro, în timp ce pentru un apartament cu două camere chiriașii erau nevoiți să plătească 385 de euro, iar pentru unul cu trei camere 594 de euro. Cele mai mari chirii s-au înregistrat în cazul apartamentelor cu patru camere, acestea ajungând, în medie, la 933 de euro.
Cartierele unde se găsesc locuințele de închiriat pe care proprietarii cer cei mai mulți bani sunt Aviației, Aviatorilor și zona Parcului Herăstrău.
Al doilea cel mai scump oraș din țară este Clujul unde o garsonieră putea fi închiriată la începutul anului cu 223 de euro, iar un apartament cu două camere cu 385 de euro. Și cei care locuiesc în Brașov, în Iași și în Sibiu trebuie să scoată din buzunar sume mari pentru a-și putea închiria apartamente. La Brașov, spre exemplu, poți închiria o garsonieră cu 196 de euro și un apartament cu două camere cu 305 euro.
Cu cât se vând apartamentele în țară
Bucureștenii plătesc cele mai mari chirii, dar și cele mai mari prețuri atunci când vor să își cumpere o locuință. Proprietarii cereau în ianuarie 1.053 de euro pe metru pătrat pentru apartamentele vechi din Capitală. Astfel, cei care voiau să se mute într-un astfel de apartament cu o suprafață de 50 de metri pătrați, aflat într-unul dintre așa-numitele blocuri comuniste din București, ar fi fost nevoiți să plătească 52.650 de euro, potrivit calculelor gândul realizate recent prin centralizarea ofertelor publicate pe portalurile specializate în domeniul imobiliar. Prețul pe care vânzătorii îl cer nu este însă întotdeauna același cu cel pe care cumpărătorii ajung să îl plătească, existând de cele mai multe ori posibilitatea unei negocieri.
Pe locul al doilea loc în topul orașelor unde prețul apartamentelor vechi de două camere este cel mai ridicat la început de 2015 se află Cluj-Napoca. Un astfel de apartament, cu o suprafață utilă de 50 de metri pătrați, costă aici cu doar 600 de euro mai puțin decât în București, respectiv 52.050 de euro.
Timișoara, Constanța și Brașov sunt, de asemenea, orașe scumpe. Metrul pătrat în cazul apartamentelor vechi ajunge să fie evaluat la 852 de euro, respectiv la 848 de euro și la 842 de euro.