Prima pagină » Economic » Bucureștiul a doborât recordul ultimilor 20 de ani la locuințe construite. Care e explicația

Bucureștiul a doborât recordul ultimilor 20 de ani la locuințe construite. Care e explicația

Detalii în articol

La nivel național, creșterea a fost de 5%, astfel că totalul a ajuns la peste 45.000 de locuințe. Casele construite în București reprezintă astfel 9% din totalul din țară, nivel de ase­me­nea record din 1996 până în prezent.

„Acum doi-trei ani lucrările de construcții au mers foarte bine, așa că dezvoltatorii și-au planificat fazele ulterioare din proiectele lor re­zidențiale, de aceea anul trecut a fost un număr mare de livrări. Factorii care au ge­ne­rat acest boom au fost programul Prima casă, de care au profitat mulți cumpărători, dar și dobânzile mici, care au făcut ca încrederea oamenilor în depozite bancare să scadă, iar ei să aleagă să-și investească ba­nii în imobiliare”, spune Andreea Comșa, managing director în cadrul companiei de con­sultanță imobiliară Premier Estate Management. Compania a intermediat anul tre­cut vânzări de peste 24 mil. euro și a vândut în total circa 450 de apartamente, de trei ori mai multe decât în 2014.

Andreea Comșa este de părere că pro­gra­mul Prima casă a fost esențial în dez­vol­tarea pieței imobiliare și a ajutat mulți tineri să-și cumpere o locuință.

În luna iunie, prețurile medii ale aparta­men­telor vechi au ajuns la maximul ulti­milor cinci ani, adică 79.650 de euro, însă con­sultanții explicau atunci că prețurile de tran­zacționare efectivă sunt mai mici decât cele cerute inițial. Acesta a fost cel mai mare preț al apartamentelor din Capitală din septembrie 2011 până acum, când me­dia a fost de 80.200 de euro.

„Multe locuințe s-au construit către marginea Bucureștiului și mare parte sunt con­strucții în segmentul low-cost, iar piața de calitate este mai puțin satisfăcută. In­ves­titorii au dezvoltat în anii anteriori, au vân­dut tot și de aceea au fost motivați să con­struiască în continuare. În plus, multe lu­cruri s-au așezat după criză, oamenii au prins curaj să cumpere locuințe pentru ei, pen­tru copiii lor”, spune și Sorin Răducu, spe­cialist în negociere și management în cadrul agenției imobiliare Renet Real Estate, care are 25 de specialiști de pe piața imobiliară românească.

La nivel național, consultanții spuneau la începutul anului că vor fi finalizate în 2016 peste 30.000 de locuințe în proiecte rezidențiale noi amplasate în marile orașe, potrivit datelor transmise de compania Coldwell Banker Affiliates of Romania, activă pe piața de consultanță imobiliară.

Citește în continuare pe zf.ro.

Citește și