Prima pagină » Economic » Bucureștiul va depăși Budapesta și Praga la spațiile de birouri. „Așteptăm tsunamiul cu bani”

Bucureștiul va depăși Budapesta și Praga la spațiile de birouri. „Așteptăm tsunamiul cu bani”

Bucureștiul va depăși Budapesta și Praga la spațiile de birouri.
Bucureștiul va deveni un jucător important pe piața europeană de birouri după 2018, când stocul de office local îl va depăși pe cel din Praga sau Budapesta, cu un total de peste 3,2 milioane de metri pătrați.

„În acest moment dezvoltatorii de birouri așteaptă «tsunamiul» cu bani din partea celor care doresc să investească în România. Dar momentan, lipsa unui stoc bun de office vandabil și de bună calitate îi ține la distanță pe marii investitori. În următorii ani, până în 2018 vom depăși stocurile din Praga și acest lucru va aduce «big money» la București”, a declarat Florin Furdui, country manager pentru România în cadrul Portland Trust, în cadrul Real Estate & Construction Forum organizat de BusinessMark.  Portland Trust a construit în București 154.000 mp de birouri în prezent dezvoltă Oregon Park de 50.000 mp de birouri în zona Barbu Văcărescu/Pipera din Capitală.

„România este acum pe un trend stabil ce vine în contextul unui an 2016 bun. România poate fi influențată mai mult de factori externi acum deoarece economia merge pe principiul vaselor comunicante. Întâi vine Brexitul, după care Germania urmată de Polonia. Dacă nu vom strica mersul economiei, atunci România va continua să crească”, a spus Florin Furdui.

De partea cealaltă, pe piața rezidențială, dezvoltatorii și agențiile imobiliare spun că din nou piața a prins avânt, atât pe seg­mentul care se încadrează în „Prima casă”, cât și pe cel de până în 100.000 de euro pentru care se plătește TVA de 5%. În condițiile în care și cererea crește, astfel încât dezvoltatorii au ajuns din nou să vândă încă din faza de proiect, iar blocuri care încă sunt „la roșu” să fie deja vândute integral. Pe de altă parte, nu se pune problema pe piața de rezidențial de o „bulă imobiliară” în contextul în care dezvoltatorii nu se mai lansează în proiecte gigantice.

„O creștere a prețurilor de până în 10% reprezintă o evoluție naturală și constantă. Pentru anul acesta spre exemplu, noi estimăm un avans de 5-7% pentru cele noi, însă nu știm cum va reacționa piața dacă și când va fi eliminat TVA pentru locuințe. Pe de altă parte pentru programul Prima casă s-au alocat fonduri pentru următorii cinci ani”, explică Gabriel Voicu, directorul diviziei new homes din cadrul companiei de consul­tanță imobiliară Coldwell Banker. El a subliniat că în 2016 a crescut puternic cererea pentru apartamente vechi în contextul în care creșterea avansului cerut de bănci a mutat clienții pe programul Prima casă, iar dezvoltatorii nu aveau stoc suficient de imobile noi pentru a o acoperi.

Citește în continuare pe zf.

Autor

Citește și