În programul de investiții publice prevăzut în buget vor fi introduse doar obiectivele și proiectele sau categoriile de investiții noi a căror finanțare poate fi asigurată integral, în limitele de cheltuieli stabilite prin strategia fiscal-bugetară, scrie Mediafax.
Excepție fac proiectele care au finanțare asigurată din fonduri externe rambursabile și nerambursabile, se arată într-un proiect de modificare a Legii finanțelor publice.
Totodată, ordonatorii de credite au obligația de a notifica prestatorilor, executanților și furnizorilor sumele cuprinse în programele de investiții publice la credite bugetare, în termen de 30 de zile calendaristice de la aprobarea legilor bugetare sau rectificărilor bugetare anuale.
Proiectul mai prevede că sumele aprobate prin lege pentru creditele de angajament și cele bugetare nu pot fi depășite, iar dacă asumare cheltuielilor se situează peste limita aprobată la creditele de angajament și utilizarea creditelor bugetare se face în alte scopuri decât cele aprobate, vinovații sunt trași la răspundere.
Astfel, angajarea cheltuielilor se va face în limita creditelor de angajament aprobate prin buget, iar plata în limita creditelor bugetare, eliminându-se prevederea din actuala reglementare potrivit căreia pentru acțiunile anuale se pot angaja și efectua plăți în limita creditelor bugetare.
Pentru acțiunile anuale și multianuale se înscriu în buget, distinct, creditele de angajament și creditele bugetare. Pentru realizarea acestor acțiuni, ordonatorii de credite vor încheia angajamente legale, în limita creditelor de angajament aprobate prin buget pentru anul bugetar respectiv.
Raluca Ghinea, [email protected]