Prima pagină » Economic » Bugetele Agriculturii și Comunicațiilor, suplimentate de Guvern pentru salarii câștigate în instanță

Bugetele Agriculturii și Comunicațiilor, suplimentate de Guvern pentru salarii câștigate în instanță

Bugetele ministerelor Agriculturii și Comunicațiilor au fost suplimentate de Guvern cu un total de aproximativ un milion lei, pentru achitarea către angajați a unei tranșe din drepturile salariale câștigate de aceștia în instanță prin hotărâri definitive.

Bugetele ministerelor Agriculturii și Comunicațiilor au fost suplimentate de Guvern cu un total de aproximativ un milion lei, pentru achitarea către angajați a unei tranșe din drepturile salariale câștigate de aceștia în instanță prin hotărâri definitive.

Din suma totală, Ministerul Agriculturii a primit 924.000 lei, iar pentru Ministerul Comunicațiilor au fost repartizate 131.000 lei.

„Fondurile sunt destinate pentru plata primei tranșe trimestriale aferentă a 5% din valoarea titlurilor executorii aflate sub incidența OUG 71/2009 privind plata unor sume prevăzute în titluri
executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar”, precizează Guvernul.

Fondurile alocate asigură efectuarea plăților din trimestrul I al acestui an, respectiv 25% din suma datorată pentru 2012 pentru angajații celor două ministereși nu întreaga sumă aferentă celor 5 procente.

Suplimentări de bugete pentru plata acestor drepturi salariale au fost decise anterior de Guvern și pentru Ministerul Justiției (cu 19,8 milioane lei), Ministerul Public (9,45 milioane lei), Înalta Curte de Casație și Justiție (720.000 lei), Consiliul Superior al Magistraturii (181.000 lei) și Ministerul Finanțelor (2,4 milioane lei).

La finele anului trecut, deputații au adoptat actul normativ care prelungește până în 2016 acordarea drepturilor salariale pentru bugetarii care au obținut în instanță hotărâri definitive.

Deputații au adus această modificare în condițiile în care OUG 71/2009 prevedea că sumele devenite executorii până la data de 31 decembrie 2009 erau plătite după un alt grafic, respectiv în anul 2010 – 34% din valoarea titlului executoriu, în 2011- 33%, în 2012 – 33%.

Anterior acestei decizii, agenția MEDIAFAX a prezentat un document care releva că Guvernul ia în calcul reducerea drastică a sumelor care trebuie plătite anul viitor bugetarilor cu titluri judecătorești executorii, de la 34% la doar 5% din total, astfel încât să își poată onora angajamentul de recuperare integrală a tăierilor salariale pentru toți angajații din sectorul public.

Reducerea era argumentată prin faptul că plata acestor drepturi salariale în cuantumul prevăzut în prezent de lege nu ar mai face posibilă respectarea angajamentului guvernamental față de partenerii sociali de a recupera reducerile salariale decise în 2010.

Suma totală aferentă titlurilor executorii obținute de bugetari până la 31 decembrie 2010 era indicată la aproximativ 7,5 miliarde lei, astfel că anul viitor ar trebui plătite titluri în sumă de circa 3 miliarde lei, reprezentând 0,5% din Produsul Intern Brut estimat pentru 2012, inclusiv inflația.

Citește și