Prima pagină » Economic » Bugetul de 10 miliarde lei al Primăriei Capitalei a fost adoptat azi. Unde se duc banii

Bugetul de 10 miliarde lei al Primăriei Capitalei a fost adoptat azi. Unde se duc banii

Bugetul de 10 miliarde lei al Primăriei Capitalei a fost adoptat azi. Unde se duc banii

Bugetul controversat al Primăriei Capitalei s-a aflat pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General de vineri, 14 februarie. și a fost aprobat cu o majoritate de voturi din partea consilierilor. Peste un miliard de lei sunt direcționați către companiile municipale înființate de Gabriela Firea.

Un număr de 39 de proiecte se regăsesc pe ordinea de zi a şedinţei CGMB de vineri, iar printre acestea se numără cel privind bugetul general centralizat propriu al municipiului Bucureşti pe 2020, unde sunt stipulate venituri totale de peste 10 miliarde lei.

Unde se vor duce cele 10 miliarde de lei din bugetul Capitalei

Cheltuielile totale prevăzute în buget pentru 2020 sunt de 10.051.098.280 lei. Cheltuielile de personal sunt estimate la 1,94 miliarde de lei, dintre care circa 1,1 miliarde pentru instituţiile finanţate integral din venituri proprii.

Sunt prevăzute cheltuieli pentru bunuri şi servicii în valoare totală de circa 1,96 miliarde lei.

Pentru Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti este stipulat un buget de 550 milioane lei, pentru Direcţia Generală de Poliţie Locală – circa 67 milioane lei, pentru Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane – aproape 53 milioane lei, pentru ALPAB – 108,7 de milioane de lei.

Alte direcții în care se vor duce banii din buget: lau Administraţia Spitalelor – 421,3 milioane lei, Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic – 42,2 milioane lei, Administraţia Străzilor – 199,8 milioane lei, Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic – 173,8 milioane lei.

Un buget controversat

Liderul consilierilor generali ai PNL Stelian Bujduveanu a somat-o pe Gabriela Firea să le spună bucureştenilor când va plăti subvenţia pentru agentul termic.

Conilierul liberal a precizat că 1,1 miliarde din bugetul Primăriei Generale al Capitalei vor merge la companiile municipale „ilegale”.

„Mâine (vineri – n.r.), în Consiliul General, se aprobă bugetul pe 2020 al Bucureştiului. Da, la o lună şi jumătate de la începerea anului şi doar se aprobă, nu se şi dezbate, pentru că aşa funcţionează şedinţele prezidate de Primarul General: dumneaei dispune, majoritatea PSD votează, nu comentează. Cu adevărat dramatic este modul în care este constituit acest buget: în timp ce bucureştenii trăiesc fără căldură şi apă caldă, Gabriela Firea continuă să toace banii publici pe lefurile clientelei PSD şi pe propagandă electorală”, a declarat joi Stelian Bujduveanu.

Acesta a adăugat că din bugetul Primăriei General a fost alocat peste un miliard de lei către companiile municipale.

„Primarul General a alocat 1,1 miliarde de lei direct în conturile companiilor muncipale, ilegale, înţesate cu pilele şi cunoştinţele doamnei Firea, angajate pe filiera Voluntari. Teoretic, 10% din bugetul Capitalei merge înspre companiile camarilei Firea-Pandele dar, la modul real, având în vedere că pe 2020 Primarul General a propus un buget “umflat”, cu venituri supraestimate, companiile ilegale vor primi chiar 20% din banii bucureştenilor!”, a completat liberalul.

Primaria Capitalei, sedinta pe buget

Sursa foto: Gandul.info

Alte proiecte pe ordinea de zi a Consiliului General

– Potrivit unui alt proiect de pe ordinea de zi, copiii din municipiul Bucureşti, cu vârste de până în 17 ani, identificaţi de către medici specialişti/primari cu probleme de vedere, vor putea beneficia de un sprijin financiar de maximum 500 lei, în vederea confecţionării ochelarilor.

– CGMB va dezbate şi un proiect referitor la aprobarea demarării procedurilor de identificare, negociere şi achiziţionare a unui teren pentru construirea unei instalaţii de tratare termică a deşeurilor.

– Consilierii generali vor decide şi privind un proiect despre darea în folosinţă gratuită a 5.845 de truse de prim-ajutor locatarilor din imobilele expertizate tehnic încadrate în clasa I de risc seismic. Conform proiectului, trusele de prim-ajutor vor fi predate pe bază de proces-verbal ce se va încheia între Direcţia Înzestrare Materială şi Situaţii de Urgenţă şi locatarii din imobilele expertizate tehnic încadrate în clasa I de risc seismic care prezintă pericol public şi din cele încadrate în clasa I risc seismic.

– CGMB ar putea aproba demararea procedurilor pentru amenajarea unui parc în Prelungirea Ghencea. Un proiect de pe ordinea de zi stipulează că se împuterniceşte primarul general, prin aparatul de specialitate, să întreprindă demersurile necesare pentru obţinerea terenurilor necesare realizării parcului, terenuri ce reprezintă secţiuni din serele ce au aparţinut IAS Bradagiru Horticola 1 Mai

– În atenţia consilierilor generali se mai află un proiect privind asocierea cu Voluntari pentru achiziţia a 36 de autobuze electrice.

– Proiecte privind conferirea titlului de cetăţean de onoare al Capitalei Corinei Chiriac, Mirabelei Dauer, Didei Drăgan şi Angelei Similea, în semn de recunoştinţă pentru contribuţia avută la evoluţia muzicii uşoare româneşti, precum şi unui număr de 11 personalităţi medicale, „pentru merite deosebite în domeniul ocrotirii sănătăţii populaţiei şi pentru contribuţia reală adusă prestigiului şcolii româneşti de medicină pe plan internaţional”

Citește și