Prima pagină » Economic » Bugetul de stat pe 2019, bazat pe o creștere economică de 5,5%. Teodorovici: ANAF va avea mult de lucru

Bugetul de stat pe 2019, bazat pe o creștere economică de 5,5%. Teodorovici: ANAF va avea mult de lucru

Bugetul de stat pe 2019, bazat pe o creștere economică de 5,5%. Teodorovici: ANAF va avea mult de lucru
Ministrul Finanțelor Publice Eugen Teodorovici prezintă detalii din proiectul de buget pe 2019. Vezi de ce nu are nici o îndoială că vom atinge creșterea economică de 5,5%

„Fără investiții, în 2019 nu cred că ne putem atinge obiectivul nostru de creștere. Discuțiile vor fi foarte clare lunar, cu compania de drumuri, cu cei de la căi ferate voi avea personal discuții, mă voi ocupă personal. Trebuie știut fiecare proiect în parte, care sunt problemele, blocajele, doar așa încercând să deblochezi fiecare dintre aceste posibile probleme nu are cum să nu meargă. Nu că am eu ceva sau că stau la birou foarte mult, dar vreau că aceștia care sunt puși în funcții efectiv trebuie să facă ceva, și vor fi luate măsuri pentru cei care nu respecte obligațiile pe care și le-a asumat,” a avertizat Teodorovici.

Ministrul Finanțelor a explicat, vineri, într-o întâlnire cu presa, vineri că, în 2019, ANAF trebuie să îmbunătățească modul de colectare și să majoreze cu 6 miliarde de lei suma colectată față de anul trecut.

„Creșterea este importantă față de 2018, dar veniturile pe care trebuie să le aducă ANAF sunt de 30% din PIB, obligația ANAF pentru 2019. Este obligația ANAF pentru acest an, pentru că trebuie să luăm acele măsuri despre care vorbim an de an, fie că vorbim de o colectare a TVA, de scăderea veniturilor fiscale. ANAF va avea foarte mult de lucru. Din partea mea, va avea parte de sprijin, dar nu voi face rabat de la măsuri pentru ca ANAF să facă ce am spus astăzi,” a întărit Teodorovici.

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a explicat că bugetul din acest an a fost fundamentat de Guvern pe o creștere economică de 5,5%, luând în calcul modul în care evoluează economia.

„Nu am nicio îndoială că se va realiza (creșterea economică de 5,5% din acest an față de anul trecut – n.red.)”, a subliniat Eugen Teodorovici. El a insistat că, în anii trecuți, creșterea economică a fost cea anunțată de Guvern, nu de alte instituții financiare internaționale și locale.

„Uitați-vă la toate aceste analize și la diferețele dintre ceea ce au spus dânșii și ceea ce a spus Guvernul României”, a punctat Teodorovici, insistând că anul trecut, economia României a crescut cu 4,4% față de anul anterior, nu cu 4%.

De asemenea, acesta a precizat că în cazul României, atât intern, cât și pe plan extern, sunt prea multe discuții legate de faptul că România nu atinge ținta de creștere economică de 5%, în condițiile în care oricum această creștere este mai ridicată decât a altor țări.

El a mai precizat că, dacă Guvernul nu își va realiza ținta de investiții, de aproape 50 de miliarde de lei, ușor peste 3% din PIB, nu va putea obține creșterea economică dorită.

Ministrul Eugen Teodorovici a mai precizat că nu e primărie de comună cu buget sub 2 milioane de lei și că edilii ar trebui să fie mulțumiți, dar că Executivul trebuie să poarte discuții cu toate structurile administrative.

„Și aici trebuie să facem o discuție așezată. Avem patru structuri în România. Aș fi fost bucuros dacă primeam o propunere asupra cărora aceștia să fie de acord. Bucureștean fiind, nu pot să sesizez că tot impozitul pe venit de 22 miliarde de lei, 39% sunt la București. Guvernul trebuie să poarte discuții cu toate cele patru structuri. Sunt convins că au fost primarii de comune, având un minim de 2 milioane de lei pe comună, sigur că nu au cum să fie nemulțumiți. Gândiți-vă că nu e primărie de comună cu buget sub 2 milioane de lei. Primării de orașe și municipii… Nevoile sunt la fiecare nivel foarte mare, dar nu putem să dăm bani într-o direcție și două treimi s-o lăsăm fără bani”, a declarat Eugen Teodorovici, întrebat fiind dacă proiectul arată în acord cu ceea ce au spus primarii că au necesar.

„Cu siguranță vor vedea cifrele, își vor face bugetele și își vor da seamă că nu e vorba de tăiere. Guvernul nu taie din banii bugetelor locale. Imi spunea o doamna că trebuie să fiu bucuros că există excedent. (…) Guvenul a alocat cam 7 miliarde de lei în plus pentru local”, a mai spus ministrul de Finanțe.

Proiectul de buget pentru 2019 arată că la nivelul Capitalei, bugetul este de 49% din impozitul pe venit colectat, în timp ce la cele de sector se alocă 1.250 lei/ locuitor. Totodată, se alocă 6,3 mld. lei pentru acoperirea sumelor necesare pentru persoanele cu handicap și indemnizații însoțitori.

Bugetele locale: Consilii județene: crește de la 250 lei/ locuitor, la 450 lei pe locuitor. Plafon maxim aprobat este de 275 milioane lei.

Bugetele locale; plafon minim 12 milioane lei (cu 7 mil. lei în plus față de 2018). Impozit pe venit 60%.

Bugetele primăriilor și orașelor: 6 milioane lei (+3 milioane lei față de anul 2018). Impozit pe venit 60%.

Primării de comune: crește de la 750 lei/ locuitor, la 1.000 de lei pe locuitor (plafon minim 2 milioane de lei). ). Impozit pe venit 60%.

Bugetele locale: Primăria Capitalei 49% din impozitul pe venit colectat la nivelul Capitalei

Primăriile de sector- 1.250 lei/ locuitor

Echilibrarea bugetelor locale: 7,5% din IV – se repartizează în mod egal la consiliile județene pentru finanțarea bugetelor de funcționare ale comunelor și pentru cofinanțarea proiectelor locale.

17,5% din IV – se repartizează tuturor UAT pentru asigurarea bugetelor de funcționare. Dacă sunt suficiente se alocă sume defalcate de TVA pentru echilibrare

Cheltuieli descentralizate:

1. centre persoane cu handicap

2. centre pentru protecția copilului

3. indemnizații pentru însoțitorii persoanelor cu handicap

Total, 6,3 mld. lei pentru acoperirea acestei sume se alocă din TVA 11,4 mld. lei

„La sectoarele din București 1,250 lei pe locuitor este plafonul minim. Pentru finanțarea bugetelor de finanțare a proiectelor comune locale. Acest plafon comun se împarte la județe. Totalul 6,1 miliarde de lei care se asigură de la bugetul de stat către nivel local. Finanțarea programelor pentru persoanele cu handicap se asigură din se asigură sumele din cotele defalcate de TVA. Acestea nu se mai regăsesc în anexe. Sumele defalcate din valoarea aduăgat pentru bugetele locale sunt de aproximativ 11,4 miliarde lei”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor.

Legat de reducerea bugetelor de la serviciile secrete, așa cum a anunțat Liviu Dragnea, Eugen Teodorovici precizează că fondurile sunt publice și trebuie alocate acolo unde este nevoie, susținând că este exagerat să se vorbească despre pericol în zona siguranței publice pentru reducerea sumelor.

„Ca și guvern, am făcut o propunere de buget. Am discutat-o în structurile CSAT. Dacă s-ar fi făcut această modificare de buget, atunci ar fi trebuit trecută prin CSAT. Acum vom vedea în Parlament, în comisii care vor fi propunerile și vom vedea la vot final. Toți care suntem în situație de acest tip, fără supărare, e vorba de banul public și indiferent că e cheltuit pe apărare, pe servicii, atunci el trebuie cheltuit eficient. Ca ministru, că e zona de sănătate, socială, va trebui să acționez exact în acest sens, că vor fi supărați, banii aceștia trebuie alocați”, a declarat Teodorovici.

Întrebat dacă va fi afectată siguranța națională, cum ar fi paza SPP, prin reducerea bugetelor, Teodorovici a răspuns: „Cred că e prea mult spus. E mult prea mult spus că se afectează siguranța națională, pentru faptul că tai sau realoci într-o anumită zona a economie. Despre siguranță națională putem să vorbim și în sănătate”.

 

Citește și