Bulgaria primește de la Comisia Europeană 1,2 miliarde de euro pentru facilitarea tranziției ecologice în regiunile defavorizate
Comisia Europeană va acorda Bulgariei 1,2 miliarde de euro pentru facilitarea tranziției ecologice în trei regiuni defavorizate, în cadrul eforturilor de intensificare a competitivității și de stimulare a economiei circulare.
”Bulgaria va primi 1,2 miliarde de euro din Fondul pentru o Tranziție Corectă (JTF) (…). Planul va facilita crearea de locuri de muncă și va stimula activitățile economice spre o tranziție corectă în regiunile bulgare Stara Zagora, Kyustendil și Pernik, care se confruntă cu cele mai mari provocări socio-economice în acțiunile de eliminare a cărbunelui și de reducere a emisiilor de dioxid de carbon. Planul va ajuta Bulgaria să atingă țintele climatice și în materie de energie stabilite de UE pentru anul 2030 și să aibă o economie neutră din punct de vedere climatic până în 2050”, a comunicat Comisia Europeană.
Decizia de joi definitivează aprobarea Investițiilor pentru Politici de Coeziune în perioada 2021-2027, prin alocarea fondurilor totale de 11 miliarde de euro, în sensul susținerii competitivității Bulgariei, a coeziunii și a tranziției ecologice.
Potrivit Comisiei Europene, în regiunile bulgare Stara Zagora, Kyustendil și Pernik vor fi create 15.000 de locuri de muncă, iar pe o suprafață de 2.190 de hectare vor fi construite capabilități industriale de energie regenerabilă. De asemenea, sunt prevăzute acțiuni de creștere a eficienței energetice a clădirilor rezidențiale și măsuri de combatere a sărăciei.
”Ne aflăm într-un moment crucial, în contextul concretizării Fondului pentru o Tranziție Corectă (…), care acum oferă sprijin pentru 96 de regiuni din Uniunea Europeană (…). Angajamentul nostru pentru un viitor sustenabil prinde contur. Acum este momentul să ne concentrăm pe executarea acestor planuri, prin stimularea diversității economice, prin dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, prin inovare, prin perfecționarea forței de muncă, promovarea energiei regenerabile și implementarea economiei circulare”, a declarat Maros Sefcovic, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene responsabil de Acordul Ecologic European.
Elisa Ferreira, comisarul UE pentru Coeziune și Reforme, a evidențiat necesitatea ca tranziția ecologică din Bulgaria să se deruleze ”într-un mod corect”. ”Împreună, deschidem drumul spre o Bulgarie mai competitivă și mai ecologică, fără a lăsa pe nimeni în urmă”, a subliniat Elisa Ferreira.
Foto: Profimedia
Citește și: