Prima pagină » Economic » Bulgaria vrea să construiască un nou reactor nuclear la Kozlodui. Când ar putea fi lansate lucrările

Bulgaria vrea să construiască un nou reactor nuclear la Kozlodui. Când ar putea fi lansate lucrările

Bulgaria vrea să construiască un nou reactor nuclear la Kozlodui. Când ar putea fi lansate lucrările
Bulgaria ar putea semna un contract cu Westinghouse, filiala americană a companiei japoneze Toshiba, pentru construcția unui nou reactor la centrala nucleară de la Kozlodui, a declarat duminică ministrul Economiei și Energiei, socialistul Dragomir Stoinev.

Bulgaria ar putea semna un contract cu Westinghouse, filiala americană a companiei japoneze Toshiba, pentru construcția unui nou reactor la centrala nucleară de la Kozlodui, a declarat duminică ministrul Economiei și Energiei, socialistul Dragomir Stoinev, relatează AFP, citat de Mediafax.

„Contractul ar putea fi semnat înainte de sfârșitul anului viitor, iar lucrările de construcție să fie lansate la începutul lui 2016”, a spus Stoinev la postul public de radio BNR, la încheierea unei vizite în Statele Unite.

Este vorba de construcția unui reactor de tipul AP 1000 al Westinghouse, la centrala Kozlodui, care funcționează în prezent cu două reactoare rusești de tipul VVE, cu o capacitate de 1.000 de MW fiecare.

Patru reactoare sovietice de 440 de MW fiecare au fost închise în 2002 și 2006 din motive de siguranță, la presiunea Uniunii Europene.
„Reactoarele AP 1000 includ cea mai modernă tehnologie existentă, din punctul de vedere al siguranței. Această tehnologie este indispensabilă pentru Bulgaria. O mare parte din finanțare va fi oferită de banca de import-export a Statelor Unite”, a spus ministrul la televiziunea bTV.
Bulgaria, dependentă în privința energiei aproape în totalitate de Rusia, vrea să își diversifice sursele de aprovizionare.

Westinghouse a fost însărcinată în 2012, de către guvernul bulgar de la acea dată, să facă un studiu de fezabilitate pentru extinderea centralei de la Kozlodui.
În martie 2012, autoritățile de la Sofia au renunțat la un proiect bulgaro-rus pentru construcția unei centrale nucleare la Belene, care a fost marcat de neînțelegerile cu Rusia pe tema costului proiectului.
 

Citește și