Bundesbank: Decuplarea de China ar genera efecte GRAVE pentru economia Germaniei, cu impact la nivel european
Economia Germaniei este dependentă de cea a Chinei, iar o eventuală decuplare generată de tensiunile geopolitice ar avea efecte semnificative asupra industriei germane și asupra sistemului financiar, cu riscuri care s-ar extinde și în alte țări, avertizează Banca centrală (Bundesbank).
Un raport de evaluare elaborat de experții Bundesbank constată că, în prezent, China se confruntă cu ”probleme economice severe”, care riscă să genereze consecințe și pentru Germania, pe fondul deteriorării relațiilor dintre Occident și Beijing.
”Dacă riscurile se vor concretiza, economia Germaniei riscă să fie afectată puternic”, în contextul dependenței de relațiile comerciale cu Beijingul, arată raportul Bundesbank, evocând interdependența industrială și financiară.
Conform experților Băncii centrale a Germaniei, Berlinul nu ar fi afectat semnificativ de încetinirea performanțelor economice chineze, ci de o decuplare bruscă în relațiile comerciale.
”O criză economică a Chinei similară cu cele produse în trecut în alte state ca urmare a corectării creditării excesive ar putea fi gestionată de economia germană”, subliniază experții Bundesbank, explicând că, într-o astfel de situație, Germania ar înregistra o scădere economică de 0,7% în primul an de criză și de 1% în anul următor.
”Însă o decuplare bruscă, generată de o criză geopolitică, ar afecta puternic industria germană”, atrag atenția specialiștii Bundesbank, subliniind că industria auto, cea a construcțiilor de utilaje și cea electrotehnică ar suferi pierderi semnificative. De asemenea, ar fi grav afectate companiile dependente de piese sau de materii prime din China.
În contextul incertitudinii generate de o astfel de criză, efectele ar fi resimțite și de alte țări.
”Starea de incertitudine economică ar genera riscuri și asupra altor sectoare ale economiei germane. În general, pierderile economice ar eclipsa costurile decuplării de Rusia”, subliniază autorii raportului.
Riscuri asupra sistemului financiar german
”Relațiile economice strânse între Germania și China generează riscuri considerabile și pentru sistemul financiar german. Băncile germane au expuneri mari în sectoare industriale interne dependente puternic de China”, atrag atenția experții Bundesbank.
Relațiile comerciale Germania-China generează profituri uriașe
Autorii raportului notează că, în pofida riscurilor, multe companii industriale germane obțin profituri mari din relațiile cu Beijingul.
”O distanțare de China ar produce costuri pe termen lung atât pentru companii, cât și pentru economia generală. Iar acest lucru este valabil și în situația unui parcurs ordonat și gradual de reducere a dependenței”, concluzionează experții Bundesbank.
Expert german: UE trebuie să se pregătească de escaladarea crizei din Taiwan
Christoph Heusgen, președintele Conferinței pentru Securitate de la München, a avertizat că Germania și Uniunea Europeană trebuie să fie pregătite pentru orice eventualitate în privința crizei dintre Beijing și Taipei, notând că președintele Xi Jinping are obiectivul anexării Taiwanului.
”În privința Taiwanului, trebuie să fim pregătiți pentru toate posibilitățile. Președintele Xi Jinping vrea să rămână în istorie ca fiind liderul care a reușit anexarea Taiwanului. Are 70 de ani. Trebuie să ne pregătim și trebuie să transmitem foarte clar Chinei că prețul pe care va trebui să îl suporte în această situație va fi enorm”, a declarat Christoph Heusgen marți.
În cadrul eforturilor de consolidare a autonomiei, Uniunea Europeană a fixat obiectivul reducerii dependenței de China, subliniind însă că nu intenționează decuplarea de Beijing.
Foto: Profimedia
Citește și: