Bunescu, BRD: Comparațiile dintre dobânzile de pe piața locală și cele din zona euro sunt nepotrivite
Comparațiile dintre dobânzile de pe piața locală și cele din zona euro sunt nepotrivite și nu țin cont de „diferențele enorme” dintre riscurile și structurile celor două piețe, apreciază vicepreședintele BRD Petre Bunescu, arătând că elocventă este și diferența între dobânda BNR și rata cheie a BCE, scrie Mediafax.
„Se mai ridică problema dobânzilor, că sunt mici, că sunt mari, că sunt potrivite, nepotrivite. Fiecare comparăm, că uite, pe piața monetară la euro sunt 0,3-0,4%, iar în România sunt 4%. Uităm de regulă, când facem această afirmație de diferențele enorme dintre cele două piețe. Riscurile respective, structura economică și așa mai departe. Din moment ce dobânda de referință a BNR la ora actuală este de 5,25% față de 0,25% la BCE, ne imaginăm lesne care sunt diferențele de abordare, repet, între costurile resurselor și ale creditelor într-o țară europeană și o țară ca România”, a explicat Bunescu la conferința „Mediafax Talks about Banking”.
Bunescu a arătat că, pe de altă parte, dobânda care se oferă la depozite este în corelație cu posibilitatea de plasament.
„Pe bună dreptate se pune problema reducerii costurilor la credite (…) Dar nu poți să ai costuri mari și dobânzi mici la credite”, a continuat Bunescu.
Oficialul BRD-Groupe Societe Generale a încercat să răspundă și la critica potrivit căreia băncile au început să acorde populației dobânzi real negative pentru sumele atrase.
„Ce-ar câștiga deponentul dacă ar ține banii acasă. Ar fi și riscul mai mare și n-ar câștiga nici măcar acel 2-3-4%”, a spus Bunescu.
Vicepreședintele BRD crede că reluarea creșterii economice, inevitabilă pentru România, nu se va putea baza pe economisirea internă, iar resursele externe vor juca în continuare un rol esențial în creditare.
Bunescu amintește că deși raportul credite/depozite se situează la circa 114%, aproximativ 20% din depozite sunt blocate în rezervele minime obligatorii constituite la BNR, ceea dce înseamnă că peste 30% dintre credite sunt finanțate în continuare din resurse externe.
În opinia oficialului BRD, băncile va trebui să se orienteze mai mult către economisirea internă pe termen mediu și lung și să ofere pachete de produse și servicii care să răspundă unor astfel de comportamente din partea clienților. El a aminiti că majoritatea resurselor sunt în continuare pe termen scurt, de până în șase luni.