Bursa a crescut cu 2,4% în prima parte a ședinței, iar acțiunile FP au salvat din nou lichiditatea
Bursa de la București a continuat să urmeze linia burselor externe și a urcat cu 2,41% în prima parte a ședinței, iar investitorii au fost mai activi la tranzacționarea acțiunilor Fondului Proprietatea (FP), acestea asigurând două treimi din lichiditate, informează Mediafax.
În primele minute piața a avansat cu 0,6%, marcând astfel a patra ședință consecutivă de creștere, iar după prima oră creșterea a ajuns la 2%. Totuși, rulajele au continuat să fie reduse în cazul celor mai multe acțiuni. Astfel, la mijlocul zilei doar șase acțiuni înregistrau rulaje de peste 500.000 de lei.
Investitorii nu au reacționat la anunțul de vineri al agenției de evaluare Moody’s, care a înrăutățit de la stabilă la negativă perspectiva ratingului atribuit României. Decizia a fost luată din cauza riscurilor legate de expunerea la zona euro, prin canale comerciale, de investiții și financiare.
La ora 13:10, indicele BET, al celor mai lichide zece acțiuni, era în creștere cu 2,59%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, era cu 1,98% peste închiderea de vineri.
În același timp, acțiunile celor cinci SIF-uri și titlurile Fondului Proprietatea (FP) au ridicat indicele BET-FI cu 2,29%.
Indicele extins al Bursei, BET-XT, a avansat cu 2,44%. Indicele reflectă evoluția primelor 25 de acțiuni în funcție de lichiditate, inclusiv SIF-urile și Fondul Proprietatea.
Investitorii au transferat în total acțiuni de 17,2 milioane lei (3,8 milioane euro), valoare cu puțin peste rulajul din prima parte a ședinței precedente, de 16,5 milioane lei (3,7 milioane euro). Aproape două treimi din lichiditate a fost asigurată de titlurile Fondului Proprietatea, cu care au fost efectuate operațiuni de 11,2 milioane lei.
Prețul acestor acțiuni a crescut cu 3,4%, la 0,472 lei.
La mijlocul ședinței de la București, marile piețe europene avansau cu până la 0,9%, prelungind trendul descendent de săptămâna trecută, după ce datele peste estimări privind industria manufacturieră din Japonia și China au generat optimism că Asia va îmbunătăți perspectivele de creștere economică globală.