Indicii BET și BET Plus, de referință pentru bursa locală, se aflau în scădere cu 1,7% după primele tranzacții ale zilei. Indicele BET include cele mai lichide zece acțiuni, iar BET Plus cele mai lichide 34 de titluri din piață reglementată, cu excepția SIF-urilor și a acțiunilor companiilor străine.
Cei doi indici au închis luni în scădere cu 6,3%, cel mai puternic declin din ultimii patru ani, după o ședință cu lichiditate de aproape trei ori mai mare decât într-o zi obișnuită. O scădere mai puternică decât cea de luni a fost consemnată de indicele BET cel mai recent în august 2011, când a închis în scădere cu 8,4%, afectat de decizia S&P de a retrograda ratingul SUA.
Acțiunile companiilor mari cotate la București au continuat scăderile marți, cu un minus de 3,5% pentru titlurile Fondul Proprietatea (FP) și de 3,4% în cazul Electrica (EL). În scădere se aflau după primele tranzacții și acțiunile Transgaz (TGN) și BRD – Societe Generale (BRD), cu 2,9%, precum și Banca Transilvania (TLV), cu 2,8%.
Acțiunile OMV Petrom (SNP), aflate printre titlurile cu cele mai mari scăderi luni, au coborât și marți, dar cu numai 1,2%.
În ședința de luni, OMV Petrom a consemnat cea mai mare scădere dintre cele zece companii care compun BET, cu 8,65%. În declin semnificativ au închis și titlurile Fondul Proprietatea, cu 6,7%, Banca Transilvania, cu 6,5%, și Romgaz (SNG), cu 6,85%. Cotația BRD – Societe Generale a coborât cu 4,6%.
Titlurile Fondul Proprietatea au înregistrat în cursul ședinței de luni un declin de până la 10,8%, atins la scurt timp după ora 15:00, în timp ce cotația OMV Petrom a coborât cu până la 9,7%.
Scăderea puternică a bursei de la București a atras luni un număr ridicat de vizitatori pe website-ul Bursei de Valori București (BVB), acesta operând cu dificultate și chiar devenind indisponibil în jurul orei 15:00, când principalii indici ai pieței au consemnat declinul maxim. Site-ul a redevenit operațional pe finalul ședinței de tranzacționare.
Bursele din Europa au deschis marți în creștere, revenind după evoluția slabă de luni, în timp ce contractele futures pentru principalii indici ai pieței americane se află în teritoriu pozitiv. Bursa de la Londra a deschis în urcare cu 1,6%, cea din Germania cu 1,8%, iar cea din Franța cu 2,2%.
În Europa, principalele acțiuni au închis luni cu cea mai puternică scădere începând din 2008, din cauza temerilor că economia Chinei încetinește mai puternic decât se anticipa anterior. Indicele Stoxx Europe 600 a coborât cu 5,3%, cel mai mare declin începând din decembrie 2008.