Valoarea burselor chineze a crescut marți, pe fondul măsurilor de stimulare economică adoptate de Administrația de la Beijing, în contextul problemelor generate de piața imobiliară și de tensiunile comerciale.
Indicele burselor chineze a crescut cu 2,4%, iar valoarea barometrului Hang Seng (HSCEI), cu peste 3,0%. Sunt cele mai mari creșteri pe bursele chineze din ultimele șapte luni. Valoarea obligațiunilor guvernamentale pe termen de zece ani a crescut cu 2,05%.
Administrația de la Beijing a prezentat, marți, o serie de măsuri care au rolul stimulării relansării economice și a activităților pe bursele de mărfuri.
Pan Gongsheng, guvernatorul Băncii Populare a Chinei, a redus rata dobânzilor acordate pentru credite pe termen scurt și a permis scăderea volumului rezervelor băncilor, potrivit grupului media Bloomberg. De asemenea, au fost anunțate acțiuni de stimulare a sectorului imobiliar, aflat în criză, prin scăderea costurilor unui volum de credite ipotecare de 5.300 de miliarde de dolari. Pan Gongsheng a anunțat că bursele de mărfuri vor primi lichidități de 800 de miliarde de yuani (113 miliarde de dolari).
”Probabil că aceasta este cea mai agresivă acțiune de stimulare a redresării economice pe care Banca centrală a Chinei și autoritățile de reglementare o pot aplica înaintea alegerilor din Statele Unite”, afirmă Homin Lee, analist la grupul Lombard Odier Singapore Ltd.
”Este vorba de o încercare clară de abordare a încetinirii creșterii economice, mai ales că economia este subperformantă în sectoarele producției și consumului privat. Ținând cont de inflația scăzută și de presiunile fiscale, ar putea exista alte manevre graduale pentru stabilizarea situației”, explică Billy Leung, expert în strategii la firma Global X Management din Sydney.
”Multe dintre problemele Chinei sunt generate de cerere sau de încredere. Eficiența măsurilor guvernamentale rămâne de văzut”, a declarat Nigel Peh, manager de portfoliu la grupul Timefolio Asset Management.
Cele mai recente date arată că economia Chinei, a doua ca anvergură din lume, încetinește, astfel că anul acesta s-ar putea să nu atingă obiectivul creșterii economice de 5%. Activitățile de producție și retail au încetinit, iar bursele de mărfuri și investițiile imobiliare sunt în scădere puternică. Rata șomajului este în creștere, iar deflația rămâne o problemă urgentă.
China depune eforturi pentru a-și reveni după trei ani de restricții aplicate în timpul pandemiei. Economiștii se așteptau la redresarea cererii după încheierea restricțiilor, acum doi ani, dar acest lucru nu s-a întâmplat. În schimb, creșterea a fost slabă, iar ritmul activităților economice continuă să încetinească. Rata șomajului în zonele urbane a atins în august nivelul de 5,3%, cel mai ridicat din ultimele șase luni. Sectorul imobiliar, care până acum reprezenta un sfert din economie, se confruntă cu probleme serioase. După ce Guvernul a limitat capacitățile companiilor imobiliare de a contracta credite, în 2020, investițiile au început să scadă. În ultimele opt luni, scăderea a fost de 10%. Iar scăderea prețurilor proprietăților afectează capacitățile familiilor și colectarea fondurilor de către autoritățile locale.
Foto: Profimedia