Bursele europene tind să își revină după turbulențe /Analist: „Economia SUA încetinește, temerile piețelor sunt ÎNDREPTĂȚITE”
This browser does not support the video element.
Bursele europene au reintrat pe creștere după turbulențele internaționale, dar starea economiei Statelor Unite continuă să genereze temeri, pe fondul cifrelor de pe piața muncii, care indică încetinirea activităților companiilor.
Turbulențele care au afectat bursele la începutul săptămânii par să se fi oprit pentru moment. După preocupările privind scăderea economiei SUA, bursele au reintrat pe creștere. Bursa DAX a continuat să crească, având vineri un avans de 0,3%, conform publicației Die Welt. De asemenea, bursa franceză CAC a înregistrat o creștere de 0,74%.
Joi, după publicarea noilor date despre șomaj din SUA, bursele americane au fost influențate, Dow Jones închizând cu o creștere de 1,8%, dar Nasdaq având o scădere de 0,9%.
Datele dezamăgitoare despre situația pieței muncii în iulie au generat vinerea trecută preocupări pe piețele financiare privind intrarea Statelor Unite în recesiune. Situația a generat turbulențe pe bursele internaționale luni.
”Există preocupări în legătură cu starea economiei SUA, erau de mult timp, iar în ultima săptămână rata șomajului a crescut la 4,3%, ceea ce arată că starea economiei americane s-a înrăutățit, noi am observat și alți indicatori în ultimele săptămâni, care arată că economia SUA încetinește, iar, în mod adecvat, sunt îndreptățite temerile pe piețe”, afirmă analistul Reza Darius Montassér, specializat în strategii de investiții.
”În condițiile în care Fed menține un nivel restrictiv al dobânzilor, activitățile economice vor continua să fie afectate, iar economia va avea de suferit. O încetinire a economiei generează, în mod corect, panică pe piețele financiare”, consideră specialistul.
Recentele turbulențe de pe piețele internaționale de tranzacții financiare au fost o ”reacție exagerată”, nu efecte ale condițiilor economice fundamentale, a apreciat, anterior, Olli Rehn, guvernatorul Băncii centrale a Finlandei și membru al Consiliului Guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE).
”Percepția mea este că a fost o reacție exagerată a forțelor de pe piețele financiare, în condiții de incertitudine și fluctuații ale lichidităților în perioada vacanțelor. Nu sunt prea multe efecte ale problemelor fundamentale ale economiei”, a afirmat Olli Rehn.
Foto: Profimedia
Citește și:
Experți BCE: ȘOCURILE politicii monetare din SUA au efecte puternice asupra economiilor emergente