Bursele, petrolul și alte active riscante au scăzut luni, după ce politicienii aflați la putere în Franța și Grecia au pierdut alegerile desfășurate duminică în cele două țări, stârnind temeri că ar putea fi afectat consensul politic necesar pentru rezolvarea crizei datoriilor din zona euro, scrie Mediafax.
Indicele MSCI pentru rgiunea Asia-Pacific, fără Japonia, a scăzut cu 2,3%, la minimul ultimelor trei luni, cele mai importante declinuri fiind înregistrate de acțiunile din domeniile puternic influențate de evoluția economică, precum cel tehnologic.
Pe bursa din Japonia, indicele Nikkei a pierdut 2,8%, din cauza temerilor cauzate de rezultatele alegerilor din Grecia și Franța.
Bursele europene vor deschide, probabil, în scădere, contractele futueres indicând un declin de peste 2%, potrivit Reuters. Contractele futures pentru bursa din Statele Unite au coborât cu 1%.
Rezultatele alegerilor din Franța și Grecia amenință consensul politic care a menținut uniunea monetară europeană intactă
Rezultatele alegerilor din cele două țări amenință consensul politic care a menținut uniunea monetară europeană intactă în timpul celor doi ani de criză, dar crește și presiunea asupra Germaniei pentru o abordare orientată mai mult spre creștere economică.
„Există temeri uriașe că viitorul guvern al Greciei va anula măsurile de austeritate, situație care va duce la un faliment dezordonat. Nesiguranța a determinat vânzarea de active riscante”, a declarat Ben Le Brun, analist la OptionsXpress Australia.
Impactul rezultatului alegerilor din Grecia asupra piețelor financiare este mai mare decât al celor din Franța, au afirmat surse din domeniu.
Principalele două partide din Grecia, care susțin acordul cu instituțiile internaționale, nu au reușit să câștige majoritatea în parlament, situație care le-ar fi permis să sformeze o coaliție, iar politicile de austeritate care au împiedicat o ieșire a Greciei din zona euro și falimentul țării sunt în pericol.
„Problema este că în Grecia rezultatul crește foarte mult nivelul incertitudinilor, deoarece nu este clar cine va forma guvernul, cât de mult va rezista, care va fi atitudinea față de actualele acorduri”, a afirmat Richard Yetsenga, analist la ANZ Research.
„Rezultatul din Franța era așteptat. Piețele au acceptat deja ideea că doar măsurile de austeritate nu sunt politica adecvată și că trebuie luate în calcul și alți factori”, a spus el.
În Franța, socialistul Francois Hollande a câștigat alegerile prezidențiale în fața actualuluipreședinte, Nicolas Sarkozy, care a jucat un rol important în structurarea măurilor de răspuns la criza din zona euro, în cooperare cu liderul executivului german, Angela Merkel.
De asemenea, datele mai slabe decât așteptările privind piața muncii din SUA, publicate vineri, au afectat încrederea investitorilor, ridicând semne de întrebare privind perspectivele de creștere ale celei mai mari economii a lumii.
Prețul petroului în contractele futures pe piața americană a scăzut cu peste 3 dolari, la 97,04 dolari, în timp ce petrolul Brent a coborât cu peste 2,5 dolari, la 112,42 dolari.