Prima pagină » Economic » Business » Antreprenori » De la vis la realitate: Zilele de muncă aproape egale cu zilele de odihnă. Sau invers

De la vis la realitate: Zilele de muncă aproape egale cu zilele de odihnă. Sau invers

De la vis la realitate: Zilele de muncă aproape egale cu zilele de odihnă. Sau invers

Săptămâna cu patru zile de lucru ar putea fi aplicată, de anul viitor, de una dintre cele mai importante firme de confecții din zona de sud a Moldovei: Pandora Prod, ce numără aproape o mie de angajați în Focșani și Tecuci. Motivul nu ține de pandemie ci de creșterea costurilor cu forța de muncă.

Doru Simiz, administratorul firmei de confecții Pandora Prod din Vrancea a anunțat măsura în cadrul videoconferinţei organizate de Ziarul Financiar în parteneriat cu BRD Groupe Société Générale – „Buget 2021: Cum pregătim viitorul?”.

„Ne aşteptăm la un scenariu în care va trebui să lucrăm doar patru zile pe săptămână”, a spus Simiz în cadrul evenimentului.

Creșterile salariale ridică probleme mai mari ca pandemia

Conform datelor oferite de Ministerul de Finanțe, Pandora Prod avea în 2019 un număr de 825 de angajați în cele două fabrici, deschise în Focșani și Tecuci. Cifra de afaceri netă era de 145 milioane lei iar profitul net de 1,6 milioane lei.

Decizia lui Simiz nu este legată de modul cum au mers afacerile în acest an, când au fost reziliate puține contracte pe fondul pandemiei, ci mai degrabă de incertitudinea cu care este privit viitorul, în contextul unui cost tot mai ridicat al forței de muncă.

„Aşteptăm lunile ianuarie și februarie pentru a putea face predicţii pentru anul 2021, acum este destul de dificil să facem predicţii. Pe o scădere puternică a consumul, previziunile nu pot fi generate de istoricul companiei, încercăm să facem scenarii. Industria textilă din România în acest context are și avantaje date de proximitatea pieţei, însă venind din spate de câţiva ani cu o creştere a costurilor, ne face să nu mai fim la fel de competitivi cu produsele venite din Orient”, a spus Simiz.

Guvernul a decis ieri majorarea salariului minim pe economie la 2.300 lei în 2021, cu 70 de lei în plus față de nivelul actual.

Conform ultimelor date publicate în luna octombrie de Institutul Național de Statistică, pe parcursul unui singur an costurile salariale au crescut în industria textilă cu peste 100 de lei. Astfel, dacă în octombrie 2019 câștigul salarial mediu brut în domeniul fabricării articolelor de îmbrăcăminte era de 2.933 lei, el a ajuns la 3.058 lei în octombrie 2020, respectiv un plus de 125 lei. La fabricarea produselor textile creșterile sunt și mai mari, de 280 lei, de la 3.609 lei în octombrie 2019 la 3.889 lei în octombrie 2020.

Săptămâna scurtă de muncă, susținută de economistul şef al BNR

La jumătatea lunii noiembrie, economistul șef al BNR, Valentin Lazea, susținea că, în contextul reducerii deficitului, o variantă pentru evitarea unui şomaj ridicat în rândul bugetarilor ar fi reducerea săptămânii de lucru, implicit a veniturilor acestora.

„O soluție ar fi săptămâna de lucru de patru zile pentru bugetari cu o reducere de o cincime a salariului. Măcar așa s-ar ajunge la un cvasi-echilibru între salariile din sectorul bugetar și cele din mediul privat. O altă soluție ar fi o intrare în sectorul bugetar la șapte ieșiri, care s-a mai aplicat în trecut”, spunea Lazea pe 19 noiembrie.