Decizie. Ministerul Economiei a limitat accesul la datele aplicațiilor aferente Măsurii 3, până la finalizarea înscrierilor
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) a anunțat joi că a limitat accesul la datele aplicațiilor aferente Măsurii 3, pentru toate persoanele implicate în procesul de analiză și evaluare, până la finalizarea înscrierilor.
Este vorba de granturi pentru investiții productive, în valoare totală de 550 milioane Euro, cu un număr de 10.000 de întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) beneficiare.
Conform datelor prezentate de MEAT, până la această dată sunt înscrise 16.436 firme la granturi pentru investiții iar decizia de a limita accesul la datele aplicațiilor a fost luată după ce „s-au primit recent sesizări provenite din partea celor implicați în procesul de aplicare la Măsura 3, privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile”, se arată în comunicatul de presă postat pe pagina ministerului.
În plus, reprezentanții instituției susțin că au existat numeroase sesizări și contestații la Măsura 1 prin care s-a reclamat că e-mailurile de notificare nu au fost suficient de clare.
„Începând de astăzi, Ministerul a îmbunătățit acest lucru, astfel încât e-mailurile transmise în mod automat vor conține informații clare pentru aplicanți, inclusiv link-uri către platformă, pentru a verifica notificările respective”, se arată în comunicatul MEAT.
Nemulțumirile mediului de afaceri
Anterior anunțului făcut de minister, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, declara pentru Gândul că nu este mulțumit de modul cum este abordată Măsura 3.
„Ar trebui suplimentat programul, să fie finanțați cât mai mulți. Trebuie folosit acest Plan de relansare economică, vor veni niște bani și trebuie pregătite proiecte. Atunci de ce să ratezi proiectele astea, care sunt mature, deja depuse. Le iei, le contractezi și imediat ai absorbit banii”, spunea Jianu.
În iulie anul trecut, Guvernul României adopta o Ordonanță de urgență pentru deschiderea a trei scheme de finanțare pentru IMM-urile puternic afectate de Covid – 19.
Era vorba de microgranturi în valoare totală de 100 milioane euro pentru aproximativ 50.000 de beneficiari, granturi pentru capital de lucru în valoare totală de 350 milioane euro cu un număr estimat de 10.000 de IMM-uri beneficiare, pentru care s-a luat decizia suplimentării cu 500 de milioane de Euro și granturi pentru investiții productive în valoare totală de 550 milioane Euro, cu un număr de 10.000 de IMM-uri beneficiare.