Operatorii din din hoteluri, restaurante și catering ar putea beneficia de o schemă de ajutor de stat în valoare de 500 de milioane de euro. Deși ministrul Economiei susține că Ordonanța de Urgență va fi adoptată miercuri, ea nu se află încă pe ordinea de zi, dar poate fi trecută pe lista suplimentară.
„Nu am vrut să întârzii cu nimic schema de ajutor de stat pentru Horeca. Era deja gata în minister așa că i-am dat drumul pe circuitul de avizare. La ședința de guvern de azi (miercuri, n.r.) vom da OUG-ul pe Horeca, sperăm să reușim să o finanțăm din fonduri europene și să găsim o soluție pentru cei care, deși au fost închiși forțat în timpul pandemiei, nu sunt eligibili pe program”, susține Claudiu Năsui, noul ministru al Economiei, într-o postare pe Facebook.
„Zero taxe pe salariul minim” se amână
Principala sa nemulțumire nu vine din mărimea schemei de ajutor, de 500 de milioane de euro, ci din faptul că întregul buget este asigurat de stat, fără finanțare europeană.
„Este o sumă colosală, mai ales într-un an infernal bugetar. Mă voi lupta ca măsura să fie finanțată pe fonduri europene. Nu de alta, dar cu banii aceștia puteam începe cea mai puternică reformă anti-sărăcie și pro-dezvoltare: Zero taxe pe salariul minim”, susține Năsui.
În opinia sa, aplicarea unei asemenea măsuri în agricultură ar produce un impact de sub 1 miliard lei în buget. În schimb, ar putea ieși din sărăcie zeci de mii de români.
În opinia ministrului, măsura „zero taxe pe salariul minim” ar fi aplicabilă abia din 2022 într-un sector care nu e încă ales, dar speră să fie cel al agriculturii. De acolo ar urma să fie extinsă în tot restul economiei.
Cât privește OUG pentru Horeca, ea nu se află încă pe ordinea de zi, singura anunțată vizând adoptarea unor măsuri în materia alcătuirii completurilor de judecată în apel.
Rămâne însă posibilă suplimentarea agendei în timpul ședinței de guvern și adoptarea noii OUG privind schema de ajutor de stat destinată HORECA.