Miniștrii Cristian Ghinea și Claudiu Năsui anunță deblocarea măsurilor pentru IMM-uri. „Lipseau 500 de milioane de euro din fonduri europene”

Miniștrii Cristian Ghinea și Claudiu Năsui anunță deblocarea măsurilor pentru IMM-uri. „Lipseau 500 de milioane de euro din fonduri europene”
Miniștrii Claudiu Năsui (stânga) și Cristian Ghinea (dreapta) au anunțat reSursa foto: Facebook - Claudiu Năsui
Publicat: 18/01/2021, 13:54
Actualizat: 18/01/2021, 13:58

Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, și Claudiu Năsui, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, au transmis un comunicat comun prin care anunță deblocarea celor trei măsuri de finanțare pentru antreprenori, lansate în contextul pandemiei COVID-19. Potrivit celor doi oficiali, autoritățile române vor avea acceptul pentru forma așteptată de antreprenori săptămâna viitoare.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene și ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului au anunțat, luni că au identificat o soluție care asigură resursele necesare de bani pentru a acoperi în întregime bugetul celor trei măsuri de sprijin pentru antreprenori, inclusiv Măsura 3.

Potrivit comunicatului comun, vineri, 15 ianuarie, a avut loc întrevederea cu Comisia Europeană pentru notificarea schemelor de ajutor de stat în forma așteptată de către zecile de mii de antreprenori care au depus aplicații, „În săptămâna 22 – 26 ianuarie vom avea acceptul pentru măsuri”, au anunțat cei doi responsabili implicați în gestionarea schemelor de ajutor pentru antreprenori.

„Măsurile nu mai aveau toată finanțarea asigurată”

„Schimbarea cadrului legislativ în timpul derulării procedurilor, sursele neclare de finanțare, lipsa de dialog între ministere și cu Comisia Europeană au afectat stabilitatea acestor intervenții ale statului român. Am depășit aceste probleme prin muncă și dialog”, au transmis miniștrii Cristian Ghinea și Claudiu Năsui. Ministrul Economiei anunțase, de la preluarea mandatului, problemele întâmpinate în administrarea schemelor.

„Respectarea promisiunilor pe care statul român le-a făcut antreprenorilor reprezintă un punct crucial în crearea unui relații de încredere între stat și mediul de afaceri, pentru că predictibilitatea joacă un rol esențial în determinarea bunului mers al oricărei afaceri”, se arată în comunicatul trimis.

Conform documentului transmis, cele trei măsuri de finanțare au ca scop sprijinirea mediului de afaceri, care este extrem de afectat de pandemia COVID și de efectele asupra activității comerciale. Două dintre acestea iau forma unor granturi: microgranturi, adică 2.000 euro, și granturi pentru capitalul de lucru de la 2000 euro până la 150.000 euro. În cazul celei de-a treia măsuri, granturile pentru investiții, valorile sunt cuprinse între 50.000 euro și 200.000 euro.

„După suplimentarea care a avut loc în octombrie anul trecut, măsurile nu mai aveau toată finanțarea asigurată. Concret, lipseau 500 de milioane de euro din fonduri europene. Prin urmare, au existat mai multe discuții între cei doi miniștri precum și între aceștia și Comisia Europeană, pentru a identifica o soluție”, au transmis cei doi oficiali.

Astfel, anunță miniștrii, pasul următor este ca bugetul să fie adoptat de către Parlament, cu noile modificări.

În plus, oficialii au transmis că în ultimele zile, în cadrul ministerului Economiei și a agențiilor din subordine, ritmul de procesare, una dintre deficiențele reclamate de mediul antreprenorial, a crescut considerabil, la aproape 845 de dosare/zi.

„Toate acestea înseamnă că, odată cu noul buget, banii vor intra în conturile aplicanților admiși într-un timp mult mai redus”, se arată în comunicatul semnat de Cristian Ghinea și Claudiu Năsui.

Stadiul plăților. Câte solicitări sunt în procesare

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, cal gestionează  schema  de ajutor de stat instituită prin OUG nr. 130 din 31 iulie 2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, a transmis, luni, stadiul plăților pe schemele lansate.

Suma inițială pentru cele trei măsuri a fost de 1 miliard de euro, iar ulterior aceasta a fost suplimentată, fondul total fiind în momentul de față de 1,5 miliarde de euro.

Până la data de 15 ianuarie, pe Măsura 1 – Microgranturi, valoarea totală a solicitărilor plătite, respectiv 16.354 de solicitări, era de 158,2 milioane de lei. Au fost trimise în total 29.259 de total solicitări, în valoare totală de de 283,1 milioane de lei. Peste 19.000 de solicitări, ce totalizează peste 184 de milioane de lei, au fost deja admise. Au fost respinse 9.156 de solicitări, iar aproximativ o mie sunt în curs de clarificare. Numărul contractelor semnate, la data de 15 ianuarie, era de 16.675.

În ceea ce privește Măsura 2 – Granturi pentru capital de lucru, solicitările plătite au ajuns la cuantumul de 889,9 milioane de lei. Au fost transmise 22.226 de solicitări, în valoare totale de peste 5.2 milirde de lei, iar pană la data de 15 ianuarie fuseseră admise 7.063 de solicitări, în valoare totală de aproximativ 2,1 miliarde de lei. Cele 2.741 de contracte semnate însumează aproape 947 de milioane de lei. Mai sunt în curs de clarificare 1.636 de solicitări, un valoare de 489,6 milioane de lei.

La măsura 3 – Granturi pentru investiții, au fost transmise 7.353 de solicitări, în valoare totală de aproximativ 4.8 miliarde de lei.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi turiști au fost șocați de nota de plată de 811 euro pentru 2 băuturi,...
Caz rarisim! El este elevul care a luat cea mai mică notă din România, la...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
Un bărbat care își căuta soția dispărută de-acasă a descoperit că aceasta fusese înghițită cu...
Ilie Năstase s-a despărțit de Ioana: 'Durere mare…'. A plecat singur în Cehia, cu lacrimi...
Secretul longevității celui mai VÂRSTNIC fotbalist din lume. Ce mănâncă Kazuyoshi Miura și ce stil...
Câştigurile fabuloase cu care sunt ademeniţi românii cu ajutorul AI. Ce profit i s-a oferit...
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a...
Când vor avea loc alegerile parlamentare și prezidențiale. Coaliția a anunțat datele
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
ABANDONATE într-o mină! Peste 50 de mașini clasice VOLKSWAGEN au fost date uitării - VIDEO
Scandalul după golul Turciei la Euro ia amploare. Ambasadorul turc a fost convocat de germani....
FRUMUSEȚEA nu aduce FERICIRE. Ce se întâmplă cu oamenii care ARATĂ prea BINE?
Anunț pentru proprietarii de case și terenuri. Guvernul pregătește marea lovitură
Atac agresiv al hackerilor. Atenție, dacă aveți aceste telefoane
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre...
Victor Vrînceanu, dezvăluiri cutremurătoare la adresa Andreei Antonescu: ”Mă trezesc că o persoană străină stă...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, de ce ai copiat la tema asta?
În ce țări din Europa ești plătit să fii bunic?
×