Miniștrii Cristian Ghinea și Claudiu Năsui anunță deblocarea măsurilor pentru IMM-uri. „Lipseau 500 de milioane de euro din fonduri europene”

Miniștrii Cristian Ghinea și Claudiu Năsui anunță deblocarea măsurilor pentru IMM-uri. „Lipseau 500 de milioane de euro din fonduri europene”
Miniștrii Claudiu Năsui (stânga) și Cristian Ghinea (dreapta) au anunțat reSursa foto: Facebook - Claudiu Năsui
Publicat: 18/01/2021, 13:54
Actualizat: 18/01/2021, 13:58

Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, și Claudiu Năsui, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, au transmis un comunicat comun prin care anunță deblocarea celor trei măsuri de finanțare pentru antreprenori, lansate în contextul pandemiei COVID-19. Potrivit celor doi oficiali, autoritățile române vor avea acceptul pentru forma așteptată de antreprenori săptămâna viitoare.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene și ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului au anunțat, luni că au identificat o soluție care asigură resursele necesare de bani pentru a acoperi în întregime bugetul celor trei măsuri de sprijin pentru antreprenori, inclusiv Măsura 3.

Potrivit comunicatului comun, vineri, 15 ianuarie, a avut loc întrevederea cu Comisia Europeană pentru notificarea schemelor de ajutor de stat în forma așteptată de către zecile de mii de antreprenori care au depus aplicații, „În săptămâna 22 – 26 ianuarie vom avea acceptul pentru măsuri”, au anunțat cei doi responsabili implicați în gestionarea schemelor de ajutor pentru antreprenori.

„Măsurile nu mai aveau toată finanțarea asigurată”

„Schimbarea cadrului legislativ în timpul derulării procedurilor, sursele neclare de finanțare, lipsa de dialog între ministere și cu Comisia Europeană au afectat stabilitatea acestor intervenții ale statului român. Am depășit aceste probleme prin muncă și dialog”, au transmis miniștrii Cristian Ghinea și Claudiu Năsui. Ministrul Economiei anunțase, de la preluarea mandatului, problemele întâmpinate în administrarea schemelor.

„Respectarea promisiunilor pe care statul român le-a făcut antreprenorilor reprezintă un punct crucial în crearea unui relații de încredere între stat și mediul de afaceri, pentru că predictibilitatea joacă un rol esențial în determinarea bunului mers al oricărei afaceri”, se arată în comunicatul trimis.

Conform documentului transmis, cele trei măsuri de finanțare au ca scop sprijinirea mediului de afaceri, care este extrem de afectat de pandemia COVID și de efectele asupra activității comerciale. Două dintre acestea iau forma unor granturi: microgranturi, adică 2.000 euro, și granturi pentru capitalul de lucru de la 2000 euro până la 150.000 euro. În cazul celei de-a treia măsuri, granturile pentru investiții, valorile sunt cuprinse între 50.000 euro și 200.000 euro.

„După suplimentarea care a avut loc în octombrie anul trecut, măsurile nu mai aveau toată finanțarea asigurată. Concret, lipseau 500 de milioane de euro din fonduri europene. Prin urmare, au existat mai multe discuții între cei doi miniștri precum și între aceștia și Comisia Europeană, pentru a identifica o soluție”, au transmis cei doi oficiali.

Astfel, anunță miniștrii, pasul următor este ca bugetul să fie adoptat de către Parlament, cu noile modificări.

În plus, oficialii au transmis că în ultimele zile, în cadrul ministerului Economiei și a agențiilor din subordine, ritmul de procesare, una dintre deficiențele reclamate de mediul antreprenorial, a crescut considerabil, la aproape 845 de dosare/zi.

„Toate acestea înseamnă că, odată cu noul buget, banii vor intra în conturile aplicanților admiși într-un timp mult mai redus”, se arată în comunicatul semnat de Cristian Ghinea și Claudiu Năsui.

Stadiul plăților. Câte solicitări sunt în procesare

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, cal gestionează  schema  de ajutor de stat instituită prin OUG nr. 130 din 31 iulie 2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, a transmis, luni, stadiul plăților pe schemele lansate.

Suma inițială pentru cele trei măsuri a fost de 1 miliard de euro, iar ulterior aceasta a fost suplimentată, fondul total fiind în momentul de față de 1,5 miliarde de euro.

Până la data de 15 ianuarie, pe Măsura 1 – Microgranturi, valoarea totală a solicitărilor plătite, respectiv 16.354 de solicitări, era de 158,2 milioane de lei. Au fost trimise în total 29.259 de total solicitări, în valoare totală de de 283,1 milioane de lei. Peste 19.000 de solicitări, ce totalizează peste 184 de milioane de lei, au fost deja admise. Au fost respinse 9.156 de solicitări, iar aproximativ o mie sunt în curs de clarificare. Numărul contractelor semnate, la data de 15 ianuarie, era de 16.675.

În ceea ce privește Măsura 2 – Granturi pentru capital de lucru, solicitările plătite au ajuns la cuantumul de 889,9 milioane de lei. Au fost transmise 22.226 de solicitări, în valoare totale de peste 5.2 milirde de lei, iar pană la data de 15 ianuarie fuseseră admise 7.063 de solicitări, în valoare totală de aproximativ 2,1 miliarde de lei. Cele 2.741 de contracte semnate însumează aproape 947 de milioane de lei. Mai sunt în curs de clarificare 1.636 de solicitări, un valoare de 489,6 milioane de lei.

La măsura 3 – Granturi pentru investiții, au fost transmise 7.353 de solicitări, în valoare totală de aproximativ 4.8 miliarde de lei.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Unde au dispărut grădinițele de stat din România?