Finanțare europeană: Cea mai scumpă carte din România va costa 1,5 milioane de euro

Publicat: 10 12. 2020, 20:44
Actualizat: 11 12. 2020, 13:02

Andrei Terian, profesor universitar din Sibiu, a obținut o finanțare de 1,5 milioane de euro, din partea Consiliului European pentru Cercetare, pentru a scrie o istorie a literaturii române. Peste cinci ani, cât estimează profesorul că va dura cercetarea, lucrarea va fi publicată la una dintre cele mai importante edituri  universitare internaționale.

Unul dintre cele opt proiecte de cercetare care a câștigat finanțare de milioane de euro din partea Consiliului este „O istorie transnațională a literaturii române” a profesorului Andrei Terian, prorectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu (foto de Radu Stănese). Ipoteza inovatoare de lucru anunță că o literatură „națională” nu ar trebui considerată în primul rând un sistem, ci mai degrabă o rețea definită de comunitățile transnaționale, în care se integrează.

Cu sediul în Bruxelles, Consiliului European pentru Cercetare promovează anual doar între cinci și opt granturi de acest calibru. Conform reprezentanților Consiliului, proiectele de cercetare propuse de noii beneficiari de granturi acoperă o gamă largă de subiecte din domeniul științelor fizice și inginerești, al științelor vieții, precum și al științelor sociale și umaniste.

În general, propunerile acceptate au primit granturi cuprinse între 2 și 2,8 milioane de euro, bugetul maxim primindu-l o echipă din Spania, ce-și propune să descopere noi strategii de luptă cu virușii.

Ecouri naționale entuziaste în lumea literară

„Este absolut miraculos, pentru mine că – într-o țară cu cercetarea atât de brutal subfinanțată – se poate face performanță la asemenea nivel. Și încă în studiile literare, atât de năpăstuite, bietele de ele”, posta plin de entuziasm, la scurt timp după aflarea veștii, Radu Vancu, scriitor și coleg de catedră cu Andrei Terian.

Criticul literar bucureștean Mihai Iovănel sau poetul și profesorul universitar sibian Ștefan Baghiu sunt doar câțiva dintre ei care au salutat performanța lui Terian.

Echipă de 15 cercetători și cinci ani de muncă pentru o singură carte

„Rezultatul final va fi o sinteză de aproximativ o mie de pagini, publicată în limba engleză, la o editură a unei universități din top 10 mondial. Scopul este să facem literatura română cunoscută și cititorilor din străinătate”, ne-a declarat câștigătorul grantului, prorectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.

Conform acestuia, lucrul ar putea începe în vara anului viitor, existând deja propuneri referitoare la cei implicați în proiect. Ar putea fi vorba de cel puțin 15 cercetători, selectați pe baza specializărilor, dar finanțatorul permite ca echipa să fie lărgită, atât timp cât se respectă bugetul.

În vârstă de 41 de ani, Andrei Terian a fost cercetător invitat în Regatul Unit, Spania și Slovenia și este un nume cunoscut în breaslă, după ce a publicat în 2017 volumul intitulat „Romanian Literature as World Literature”, coordonat împreună cu Mircea Martin și Christian Moraru.

„Cartea lor a schimbat deja mult felul în care se scrie istoria literară în România. N-am nici o îndoială că „A Transnational History of Romanian Literature” va schimba chiar mai esențial studiile literare românești”, este de părere Radu Vancu.

Noua istorie a literaturii române va fi publicată, cel mai probabil, în 2025, și are drept scop declarat să ajungă la cel puțin 25.000 de cititori.