Piața muncii în anul pandemiei: Predomină superficialitatea și neseriozitatea. Ce caută angajații și ce vor angajatorii?

Piața muncii în anul pandemiei: Predomină superficialitatea și neseriozitatea. Ce caută angajații și ce vor angajatorii?
Publicat: 31/12/2020, 12:07
Actualizat: 03/01/2021, 21:19

Dacă înainte de pandemie salariile și beneficiile extra-salariale aveau întâietate în alegerea jobului, acum stabilitatea locului de muncă și ”umanitatea” companiei sunt criteriile principale după care oamenii își aleg un alt angajator.

Pe lângă mix-ul de lucru de-acasă și de la birou, care a urmat perioadei de izolare totală din primăvara acestui an, și în România, ca peste tot în lume, companiile și angajații lor au trecut printr-o perioadă dificilă, economic și social, în care au avut de rezolvat inclusiv probleme de competențe și adaptabilitate.

Eficiența și productivitatea angajaților care au trecut la munca de acasă (work from home), pe fondul  scăderii piețelor de consum sau blocarea totală a acestora, a fost principalul obiectiv, care nu poate fi însă atins fără oameni bine pregătiți, capabili să învețe repede și să se adapteze noilor condiții.

”Angajatorii și noi, specialiștii în recrutare, ne-am confruntat deopotrivă cu această problemă, a competențelor și, mai ales, a seriozității noilor angajați, în special a celor tineri”, a comentat Sorina Faier, Managing Partner Elite Search Consulting, companie de recrutare top și middle management.

Într-o perioadă în care aproape toți angajații, fie din zona mediului privat de afaceri, fie din companiile de stat, au fost nevoiți să învețe rapid noi instrumente de lucru, competențele personale au devenit principalele criterii de selecție.

”Din păcate, generațiile noi sunt mai slab pregătite profesional, de multe ori aceștia sunt instabili și neserioși”, spune Sorina Faier. Astfel că, de foarte multe ori, sunt preferați seniorii, mult mai serioși, mai dedicați, care  au învățat din mers tehnologia și digitalizarea.

Tinerilor cu vârsta cuprinsă între 25 și 30 de ani le-a fost mai greu, comparativ cu alte perioade, să-și găsească joburi pe măsura cerințelor lor, iar așteptarea se întinde până la câteva luni. Este o piață în care sunt deja mai mult cu 320.000 de oameni disponibil, ceea ce nu înseamnă însă că sunt, automat, potriviți pentru toate pozițiile disponibile anunțate de companii.

”Dacă vorbim despre înaltă calificare, chiar dacă în contextul unui număr important de șomeri înregistrați în acest an, pe anumite poziții, de top management sau deschise pentru experți pe anumite domenii, oamenii cu pregătire de top sunt insuficienți ca număr”, a explicat Daniela Necefor, Senior  HR Consultant Total Business Solutions România, în cadrul emisiunii Gândul Financiar din 30.12.2020.

Urmăriți aici emisiunea Gândul Financiar pe tema evoluției pieței muncii în 2020:

https://bit.ly/3n3vkwr

Cifrele din studiile realizate în acest an arată că 80% dintre companii au anticipat încă din anii trecuți varianta „work from home”. Ceea ce în anii trecuți a fost oferit drept ”beneficiu extra-salarial” – o zi pe sătămână sau la două săptămâni de lucru la distanță – iată că în anul pandemiei a devenit variantă obligatorie pentru angajator.

În prezent, cele mai recente statistici arată că 87% dintre angajați vor avea ca opțiune să lucreze de-acasă și după pandemie, nu numai pentru că restricțiile pentru a preveni răspândirea virusului se vor menține, dar chiar și angajații își doresc acest lucru.

Angajații sunt epuizați psihic, vor la birou – Sorina Faier, Managing Parner, Elite Search Consulting

”Rămâne o mare nevoie de socializare, în continuare, pentru că sunt și neajunsuri în lucrul de acasă”, spune Sorina Faier. Astfel că, e mai mult ca sigur că, în 2021, vom asista la o extindere a mixului de lucru, la birou și de acasă, probabil prin rotație, ca număr de zile și număr de angajați.

Din punct de vedere al industriilor care urcă, și ca activitate, dar și din punct de vedere al cerințelor ca număr și calitate a echipelor, Daniela Necefor spune că sunt câteva domenii mari în ascensiune.

Pe un trend evident de scădere sunt domeniile Horeca, fashion, inclusiv segmentul luxury, în general comerțul offline, în avantajul comerțului online.

Ce se păstrează chiar dacă pandemia va trece?

Trendul de cerințe tot mai mari pe zona de abilități digitale, flexibilitate și adaptabilitate, se va păstra și după eradicarea noului virus. Companiile vor investi din ce în ce mai mult în mijloacele digitale pentru a eficientiza munca și rezultatele. Aceste costuri vor trebui recuperate printr-o eficiența mai mare, pe care o vor cere de la angajați mai bine pregătiți, spune Sorina Faier.

Dacă acum sunt încă tolerați oamenii superficiali și neserioși, de anul viitor lucrurile se vor schimba radical, pentru că deja ” companiile caută oamenii foarte serioși, stabili și buni profesioniști„, spune Daniela Necefor. Specialiștii cu adevărat buni sunt puțini, se găsesc până la urmă, prin headhunting, pentru că ei nu sunt căutători activi de job, adaugă aceasta.

Cât despre generațiile tinere (25-30 ani), care se confruntă pentru prima dată cu dificultățile în găsirea unui job, superficialitate ar fi cuvântul definitoriu pentru ei, explică Sorina Faier. Fără a generaliza și cu precizarea că există și excepții, ”lucrurile se vor schimba, pentru că vremurile cer competențe și abilități noi”.

Tot statisticile recente ale unui studiu Cisco Systems UK, citat în cadrul emisiunii Gândul Financiar din 30.122020, arată că 91% dintre angajatori pun accent în criteriile de selecție pe ceea ce se cheamă soft skills, iar 80%  pe flexibilitate și adaptabilitate. Erau criterii existente și înainte, dar pandemia a accelerat aceste trenduri.

”Acum sunt cerute anumite skills-uri, abilități mai mari de a comunica în scris, ceea ce înainte se putea comunica verbal, pentru că online este mai greu să explici, verbal”, spune Daniela Necefor. Mai ales că, în actualele condiții, se cere un time management foarte bun, în loc de un stress management foarte bun.

În concluzie, s-ar putea spune că, după un 2020 extrem de dificil, din toate punctele de vedere, piața muncii se află într-un echilibru cerințe-criterii angajat-angajator. ”În  viitorul foarte apropiat, angajații se vor duce către companiile care s-au dovedit a fi umane în această perioadă”, tocmai pentru că angajații vor stabilitate mai degrabă, în loc de beneficii. Și este doar una dintre schimbările de atitudine la care vom asista chiar din 2021.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”