Prima pagină » Economic » Business » Cariere » Studiu. Două treimi dintre companii vor să-și recheme salariații la birou. Jumătate dintre angajați ar prefera să rămână acasă

Studiu. Două treimi dintre companii vor să-și recheme salariații la birou. Jumătate dintre angajați ar prefera să rămână acasă

Studiu. Două treimi dintre companii vor să-și recheme salariații la birou. Jumătate dintre angajați ar prefera să rămână acasă

60% dintre companii intenționează să își cheme angajații la birou, începând cu luna martie. Aproape jumătate dintre salariați susțin însă că acasă au lucrat mai mult și au fost mai eficienți, se arată în sondajul „Schimbări în piața muncii după Covid”, realizat de echipa Undelucram.ro.

Conform cercetării, departamentele cele mai afectate de pandemie au fost marketingul și HR-ul. O treime dintre companii au făcut disponibilizări, unul din cinci angajați și-a pierdut locul de muncă iar persoanele necalificate și cu studii medii au fost cei mai afectați angajați. Vestea bună ține de faptul că trei sferturi dintre companii vor să își mențină echipele în 2021.

Incidența Covid – 19 scade, se reia munca la birou

17% dintre companiile intervievate au declarat că au renunțat la telemuncă încă din luna mai a anului trecut, odată cu ridicarea stării de urgență, în vreme ce în 22% din cazuri s-au întors la birou la începutul acestui an.

Scăderea numărului de îmbolnăviri Covid-19 încurajează managerii companiilor să solicite reluarea muncii de la birou. Astfel, 57% dintre companii au în plan să își cheme angajați la lucru din luna martie.

În ceea ce privește angajații, 65% dintre respondenți spun că au lucrat de acasă, în ultimul an. Dintre ei, 40% au afirmat că au muncit mai mult timp, dar au fost și mai eficienți în vreme ce 30% au răspuns că acasă au lucrat mai puțin ca timp, dar le-a crescut eficiența. 18% dintre angajați au afirmat că le-a scăzut și timpul de lucru și eficiența, iar 11% au spus că a crescut timpul de lucru, dar le-a scăzut eficiența.

Lipsa socializării de la birou, resimțită

Conform studiului, 40% dintre angajații care au lucrat de acasă au declarat că starea de spirit le-a fost destul de mult (26,2%) și foarte mult (13,8%) afectata de lipsa interacțiunii față în față. Pe de altă parte, 35% au spus că au fost afectați puțin de lipsa interacțiunii iar 22%, foarte puțin. În jur de 2,3% spun ca nu le-a fost afectată starea.

De asemenea, stările cele mai frecvente cu care s-au confruntat au fost: temere (48,2%), nervozitate (23,2%), stres (20%), anxietate (14%).

„Ne-ar bucura ca angajatorii să aloce mai multe resurse sănătății fizice și psihice a angajaților pentru că, din păcate, acestea au avut foarte mult de suferit din cauza pandemiei, iar programele de wellbeing au fost și primele tăiate din pachetul de beneficii salariale”, a declarat Costin Tudor, fondator și CEO al Undelucram.ro.

Încredere sporită în siguranța locului de muncă

Deși unul din cinci angajați și-a pierdut locul de muncă, încrederea în păstrarea slujbei a rămas la cote înalte.

Conform studiului, 19,2% dintre angajați spun ca și-au pierdut locul de muncă, 16% au intrat în șomaj tehnic, iar 11,2% au avut mai puțin de lucru.

Cu toate acestea, aproape jumătate (49%) sunt încrezători în siguranța locului de munca, iar 30% foarte încrezători. Restul de aproximativ 22% au încredere mică și foarte mică în viitorul jobului lor.

Optimismul se păstrează și la nivelul companiilor, chiar dacă o treime dintre ele (31,2%) au făcut disponibilizări între iunie și decembrie 2020. Cele mai afectate categorii au fost angajații cu studii medii și persoanele necalificate (57,6%).

Dacă anul trecut, o treime dintre companii au renunțat la angajați, anul acesta 20% dintre companii au în plan disponibilizări între 5-50%. Restul companiilor și-au planificat creșteri de personal (13% dintre companii) sau menționarea numărului actual de angajați (67%).

„Am observat în comunitățile de social media ca în ultimele săptămâni apar tot mai multe anunțuri de recrutare pentru experți în resurse umane, dar și alte tipuri de roluri în alte departamente. Faptul ca firmele își caută specialiști în HR, denotă că se pun lucrurile în mișcare în interiorul organizațiilor”, afirmă Andra Pintican, director de marketing al Undelucram.ro

Studiul a fost realizat în perioada noiembrie – decembrie 2020 și cuprinde răspunsurile a 3.752 de angajați și a 583 de manageri de HR din toată țara.

Dintre cei 3.752 de respondenți, cei mai mulți provin din domenii precum IT&C, comerț/ retail, producție industrială, servicii financiare (bănci, asigurări, pensii și altele), servicii de externalizare (BPO și altele).

În ceea ce privește angajatorii (583 de răspunsuri), cele mai multe companii sunt din domenii precum IT&C, comerț/ retail, servicii financiare (bănci, asigurări, pensii și altele), externalizare (BPO și alte servicii), sănătate, transport și logistică, producție industrială.