Prima pagină » Economic » Business » Exclusiv. Mega-afacerea Romexpo: 31 de hectare din terenul primit gratuit de la stat sunt oferite, la preț de vilă, unui dezvoltator

Exclusiv. Mega-afacerea Romexpo: 31 de hectare din terenul primit gratuit de la stat sunt oferite, la preț de vilă, unui dezvoltator

Exclusiv. Mega-afacerea Romexpo: 31 de hectare din terenul primit gratuit de la stat sunt oferite, la preț de vilă, unui dezvoltator

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) se pregătește să facă o afacere din care nu are prea mult de câștigat: oferă aproape 31 de hectare de teren din incinta Romexpo pentru 3 milioane euro plus o construcție administrativă nouă, de 2 milioane euro. Cedează în schimb drepturile pentru un teren ce valorează, conform propriei estimări, cel puțin 155 milioane euro. Mai mult, există și o clauză ce permite transferul de proprietate pentru doar 70 euro/ mp.

Totul este ambalat într-un proiect imobiliar (foto) ce-și propune construirea pe locație a 14 turnuri, cu înălțimea de până la 42 de etaje, și a unui mall.

Scurt istoric al proiectului imobiliar

Pe 14 august 2017, Adunarea Generală a Acționarilor Romexpo (unde CCIR deține 91%) decidea asocierea între CCIR, Romexpo SA și Stoneberg -S.R.L. (companie în curs de constituire – parte a Grupului Iulius).

Conform Hotărârii AGA, scopul era „înstrăinarea de către Romexpo S.A. a dreptului de proprietate asupra clădirilor secundare, în schimbul sumei de minimum 3 milioane euro, în vederea demolării”. Romexpo urma să primească un spațiu în suprafață de aproximativ 3.000 mp, cu destinația spațiu pentru depozitare și ateliere, dotat cu băi și vestiare, în subteranul pavilioanelor B (B1 și B2) ale Complexului Expozițional.

Mai mult, Romexpo acorda Stoneberg – S.R.L.un drept de uzufruct și administrare deplină, cu excepția dreptului de înstrăinare, asupra Pavilionului A, pentru o perioadă de minimum 10 ani. În schimb, ar urma să primească 600.000 euro, anual.

Unul dintre obiective era „participarea CCIR în consorțiul constituit împreună cu Stoneberg – S.R.L. cu scopul de a participa la licitația (vânzarea) organizată de Regia Autonomă – Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat sau altă entitate abilitată legal având ca obiect terenul în speță”. Doar că, între timp, nu mai este cazul: pe 2 septembrie 2020 a fost votat proiectului de lege prin care cel 46 de hectare de teren din zona Romexpo trec gratuit în proprietatea Camerei de Comerţ şi Industrie.

Contestația în instanță a fost respinsă miercuri de judecătorii Curții Constituționale, fapt ce deschide calea către promulgare.

Concurența cere licitație

Pe 3 septembrie, a doua zi după ce parlamentarii au votat legea prin care CCIR căpăta drept de proprietate pe terenul Romexpo, dezvoltatorul imobiliar Nepi Rockcastle anunța că este interesat să participe la o licitaţie publică de selecţie a investitorului pentru dezvoltarea proiectului de la Romexpo.

„Grupul Nepi Rockcastle îşi exprimă interesul de a oferi un preţ statului român pentru terenul de la Romexpo sau pentru drepturile pentru dezvoltare imobiliară, fără să fie nevoie ca acesta să fie transferat gratuit către o entitate privată, în considerarea dezvoltării unui proiect comercial. Compania îşi manifestă astfel interesul de a participa la o licitaţie publică de selecţie a investitorului pentru dezvoltarea proiectului”, se precizează într-un comunicat de presă transmis la acea dată. Vorbim de un dezvoltator imobiliar experimentat, cu proiecte imobiliare complexe dezvoltate în toată ţara, estimate la 2 miliarde euro.

În replică, reprezentanții Camerei de Comerț au spus atunci că poziţia fondului de investiţii Nepi Rockcastle produce confuzie privind situaţia juridică a terenului. Pentru a putea fi scos la licitație, ar fi trebuit să fie liber de sarcini, ceea ce nu este cazul.

Comunicatul CCIR arăta că spațiul era în administrarea CCIR încă din anul 1972. Din 2004 terenul, aflat în proprietatea privată a statului, a ieşit din administrarea CCIR, aceasta rămânând numai cu dreptul de folosinţă gratuită, pentru o perioadă de 49 de ani.

„În aceste condiţii, demersul CCIR, de a primi cu titlu gratuit dreptul de proprietate asupra terenului, în contextul dezvoltării proiectului investiţional, apare pe deplin justificat, terenul, aşa cum am precizat, aflându-se în administrarea Camerei Naţionale începând cu anul 1972, timp de 31 de ani, până în anul 2004, iar de atunci, până în anul 2053, deci încă 49 de ani, urmând să se regăsească în folosinţa gratuită a CCIR încă 33 de ani, păstrând acelaşi regim juridic”, transmitea CCIR printr-un comunicat de presă.

În opinia reprezentanților Camerei, noul proiect va aduce beneficii consistente la bugetele locale sau de stat: în cei cinci ani prevăzuţi pentru etapa construcţiei acestea ar încasa peste 200 de milioane de euro, iar anual, în perioada de operare, contribuţiile ar depăşi 345 milioane de euro.

Semnele de întrebare

Conform unor surse din CCIR, exista la nivelul anului trecut o înțelegere prin care dezvoltatorul ar putea cumpăra nuda proprietate a celor 31 de hectare la un preț de aproximativ 70 euro/ mp, într-un interval de 35 de ani.

Deși tranzacțiile în zonă se fac la prețuri cuprinse între 500 și 1.000 euro, reprezentanții Camerei de Comerț susțin că brokerii imobiliari au făcut evaluări între 300 și 550 – 600 euro.

Chiar și la un nivel acceptat de ei, de 500 euro/ mp, înseamnă că noul proprietar intră într-o asociere cu un activ în valoare de 155 milioane euro și primește în schimb cele cinci milioane din Hotărârea AGA și eventual alte 22 milioane din dreptul de nudă proprietate, în 35 de ani.

Am întrebat reprezentanții Camerei de Comerț de ce nu organizează un proces competitiv de selecție pentru dezvoltarea parțială sau integrală a spațiului Romexpo, care este valoarea la care dezvoltatorul poate cumpăra nuda proprietate a terenului utilizat, în ce interval de timp o poate face și care este valoarea activelor implicate în contract anterior și ulterior asocierii dintre CCIR și Stoneberg.

Vom prezenta punctul de vedere, în momentul în care ne va fi oferit.