Decizie. ANAF schimbă procedura de înregistrare pentru taxa pe valoarea adăugată. Principalele modificări
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pregătește adoptarea unui nou Ordin ce vizează procedura de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată. Proiectul Ordinului, referatul de aprobare și procedura au fost publicate luni, pe pagina de internet a instituției.
Noua procedură anulează prevederile vechiului Ordin nr.521/2016, publicat în Monitorul Oficial al României în data de 8 februarie 2016.
Principalele schimbări și categoriile vizate
Conform noului Ordin, „înregistrarea în scopuri de TVA a persoanei impozabile, care solicită înregistrarea în scopuri de TVA conform art.316 alin.(1) lit.a) din Codul fiscal, se consideră valabilă începând cu data comunicării certificatului de înregistrare în scopuri de TVA”.
Este vizată categoria celor cu o cifră de afaceri anuală, declarată sau realizată, inferioară plafonului de 88.500 euro.
O altă prevedere anunță că „înregistrarea în scopuri de TVA a persoanei impozabile, care solicită înregistrarea în scopuri de TVA conform art.316 alin.(1) lit.b) și lit.c) din Codul fiscal, se consideră valabilă începând cu prima zi a lunii următoare celei în care persoana impozabilă solicită înregistrarea”.
Este vizată categoria celor care depășesc plafonul de 88.500 de euro sau doresc să să înregistreze drept plătitori de TVA. Până la adoptarea noului Ordin aveau un termen de 10 zile de la sfârşitul lunii în care au atins sau depăşit acest plafon.
Noul Ordin este o consecință a schimbărilor legislative
Conform referatului de aprobare publicat de ANAF, modificarea normelor metodologice a fost impusă de eliminarea criteriilor pentru evaluarea riscului pentru societățile cu sediul activității economice în România, care solicitau înregistrarea normală în scopuri de TVA.
Pe baza acelor criterii pentru evaluarea riscului, organul fiscal aproba ori respingea solicitările de înregistrare în scopuri de TVA și emitea, în acest sens, formularul de „Decizie privind înregistrarea în scopuri de taxă pe valoarea adăugată”.
„Având în vedere aceste schimbări legislative, care vizează renunțarea la analiza de risc cu ocazia înregistrării fiscale și, implicit, la posibilitatea organului fiscal de a respinge o astfel de solicitare, nu se mai justifică emiterea deciziei privind înregistrarea în scopuri de TVA și, ca urmare, se impune modificarea prevederilor de nivel terțiar, respectiv a prevederilor procedurale aprobate prin ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală”, se arată în referatului de aprobare publicat de ANAF.